Uitslagen & Standen

Scheidsrechters Lizzy van der Helm en Diana Snoeren

4 juni 2023

“Ik kan hier spreken met andere scheidsrechters over het fluiten en als we op het veld staan willen een topprestatie leveren”

Vlak na de wedstrijd Leverkusen – Feyenoord, die uitstekend werd geleid door scheidsrechter Lizzy van der Helm, heb ik een leuk gesprek met Lizzy en met grensrechter Diana Snoeren. Twee dames die tot de top behoren van het vrouwelijke scheidsrechterskorps in Nederland, die ook regelmatig samen op pad gaan internationaal, en dit weekend hun beste beentje voorzetten op het Marveldtoernooi. Als snel blijkt dat het twee totaal verschillende types zijn. Lizzy is ambitieus en een spontane flap uit, Diana is rustig en de nuchterheid zelve. “Daarom zijn we ook een goed team,” geeft Lizzy aan.

Lizzy is dit jaar voor de derde keer op het Marveldtoernooi. “Het weekend van het Marveldtoernooi is het eerste weekend dat geblokt wordt in mijn agenda bij de start van het nieuwe seizoen,” lacht ze. Lizzy komt graag naar het Marveldtoernooi vanwege de combinatie van de gezelligheid en de professionaliteit. “Ik kan hier spreken met andere scheidsrechters over het fluiten en als we op het veld staan willen een topprestatie leveren, maar daarnaast is er ook ruimte voor gezelligheid”.

Diana die voor het eerst op het Marveldtoernooi is geeft aan dat ze versteld staat over hoe goed alles georganiseerd is en hoeveel vrijwilligers er meewerken aan het toernooi. “Daarnaast is de combinatie van plezier en presteren erg mooi aan dit toernooi”. Ook Diana geeft aan het erg naar de zin te hebben en zou volgend jaar graag weer terugkomen.

De beide dames hebben beiden al het nodige meegemaakt. Lizzy heeft dit jaar haar debuut gemaakt in de Championsleague bij de dames bij de wedstrijd Sparta Praag – Roma. “Dat was toch wel een kick, met die tune voor de wedstrijd. Gisteren was ik bij de championsleague finale van de dames, en daar vroeg iemand mij of het mijn droom is om de championsleague finale bij de vrouwen te fluiten. Toen besefte ik dat het eigenlijk geen droom is, maar een doelstelling. Dit is wat ik wil, dacht ik!” Ambitie genoeg dus. “Een ander hoogtepunt was het fluiten van de vrouwenklassieker tussen Feyenoord en Ajax in de Arena, voor meer dan 33.000 toeschouwers,” vertelt Lizzy.

Diana moet lang nadenken over de vraag wat de hoogtepunten uit haar carrière zijn. Het tekent de persoon die Diana is. “Ik vind vlaggen gewoon heel leuk. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik het vlaggen van de bekerfinales bij de vrouwen. En misschien komt daar straks nog wel het finale van het Marveldtoernooi bij”, want later vandaag is Diana grensrecht bij de finale, waarbij Lizzy 4e official is. Succes dames!!!