Uitslagen & Standen

Shakhmurat Dauletov (KRC Genk) scoort bij debuut!

9 juni 2024

Dat het Marveldtoernooi een breed internationaal karakter heeft is wel duidelijk. Teams en spelers uit legio verschillende landen en werelddelen hebben de afgelopen jaren deelgenomen. Bij het doorspitten van de spelerslijsten viel daarbij het oog op Shakhmurat Dauletov van KRC Genk. Navraag leert dat Shakhmurat afkomstig is uit Kazachstan en dit weekend zijn debuut maakt voor de Belgische ploeg. Tijd voor een nadere kennismaking met Shakhmurat en zijn trainer Niels Jansen. 

Van Almaty via Antalya en Genk naar Groenlo 

Voordat Shakhmurat naar België kwam speelde hij in Turkije voor Antalyaspor: “Mijn vader woonde al in België en zodoende ben ik bij hem gaan wonen, nadat ik een jaar voor Antalyaspor heb gespeeld. Eenmaal in België kwam ik in de academie van Beerschot waar ik twee jaar gespeeld heb”, zo geeft hij aan. Zijn trainer, Niels Jansen, haakt in en geeft aan dat ze Shakhmurat bij Beerschot gescout hebben en dat dit zijn eerste toernooi is met Genk. “Volgend seizoen gaat Shakhmurat met het team de competitie in. Het toernooi is dus een mooie gelegenheid om het team en dus de jongens te leren kennen en ervaring op te doen”, legt Niels uit. 

Het Marveldtoernooi is dan ook niet het enige toernooi voor Genk dit seizoen. Niels: “Wij spelen regelmatig toernooien, ook in de voorbereiding. Zo zijn wij bijvoorbeeld twee weken in Amerika geweest waar wij hebben deelgenomen aan de MLS Cup. Daarnaast hebben wij meegedaan aan de Kevin de Bruyne Cup en nu dus het Marveldtoernooi. Twee toptoernooien om het seizoen mee af te sluiten”, zo stelt Niels enthousiast. 

Dromen van een internationale carrière 

Op de vraag of Shakhmurat nog bepaalde dromen heeft voor zijn voetbalcarrière reageert hij wat schuchter en bescheiden. Het is immers zijn eerste echte interview als voetballer, iets wat zijn trainer ook een mooi extraatje vindt van het Marveldtoernooi. Shakhmurat: “Uiteraard wil ik het eerste elftal van Genk halen, maar ooit hoop ik voor Real Madrid te spelen. Dat zou wel mooi zijn”. Tsja, en spelen voor ‘De Koninklijke’ uit Madrid, wie wil dat nou niet?! 

Naast het spelen voor Genk is Shakhmurat namelijk ook met enige regelmaat onderweg voor de nationale jeugdelftallen van Kazachstan. In oktober staan er weer EK-kwalificatieduels op het programma en zal Shakhmurat dus in het vliegtuig stappen om voor Kazachstan uit te komen. Een enkele vliegreis naar Kazachstan is maar liefst 7 uur, dus maakt hij de nodige vlieguren op het veld en in het vliegtuig. Daarop geeft trainer Niels trots aan dat Shakhmurat niet de enige jeugdinternational is in het team: “We hebben alleen al acht Belgische internationals en ook nog eens twee jongens die voor Marokko uitkomen”. 

Alle jeugdspelers op zwarte schoenen 

De gehele entourage met het overnachten in de huisjes en het gezamenlijke in de grote sporthal heeft duidelijk indruk gemaakt op Shakhmurat. Daarnaast wordt ook duidelijk dat Genk in de academie maar ook gedurende een toernooiweekend veel waarde hecht aan discipline. “De jongens moeten ‘s avonds hun mobiel afgeven, op een bepaald moment gaan de lichten uit en moeten ze gaan slapen. Daarop controleren wij ook en is er iets niet in orde, dan spelen ze niet. Leven als een prof, daar gaat het om. Rust nemen, herstellen, voorbereiden op de volgende wedstrijd en bezig zijn met het toernooi. Wij willen gewoon twee/drie dagen volledige focus op voetbal”, stelt Niels overtuigend. Shakhmurat lacht schuchter: “Dat ging in Kazachstan en Turkije toch wel iets anders”.