Uitslagen & Standen

Oliver Korch en FC Nordsjaelland gaan tevreden huiswaarts

9 juni 2024

De kruisfinale tussen FC Nordsjaelland en Feyenoord is zojuist gespeeld en winnend afgesloten door een bevrijdende treffer vlak voor tijd. Daardoor mag Nordsjaelland zich gaan opmaken voor de strijd om de 5e plaats tegen PSV. Los van de uitslag is het sowieso al een geslaagd weekend voor het team van trainer/coach Oliver Korch (29). 

Speelstijl, spelprincipes en accenten verleggen 

“Ons toernooi is vrij aardig verlopen. De spelers hebben goed gepresteerd dit weekend en volledig in lijn met onze speelstijl: ‘Our style of play is the playmaker – not the individual player’”, zo begint Oliver. De specifieke speelstijl van Nordsjaelland is dan ook opgebouwd rondom een aantal spelprincipes zoals opbouwen van achteruit, agressief druk zetten, en rust aan de bal.  

Als we ingaan op de verwachtingen voorafgaand aan het toernooi geeft Oliver aan dat ze wisten dat het moeilijk zou worden met tegenstanders van hoog niveau. “We hebben ons best gedaan om competitief te zijn. Onze speelstijl heeft ons veel gebracht. De andere teams hebben betere spelers, maar met onze speelstijl konden wij goed tegenstand bieden gedurende het weekend”, zo vat Oliver het weekend samen.  

Alleen in de afronding haperde het nog weleens bij de Denen, daar ze in totaal maar vier keer wisten te scoren, inclusief een cadeautje van de keeper van FC Twente/Heracles. Oliver: “We hebben genoeg mogelijkheden gecreëerd, maar de eindpass of het afronden was helaas soms net niet goed genoeg”. Aan de andere kant stond de organisatie achterin aardig goed en werden er weinig tegengoals geïncasseerd, mede door goed keeperswerk van de Deense sluitpost. 

Na het doelpuntloze gelijkspel tegen PSV op de zaterdag treffen Oliver en zijn team de Eindhovense formatie opnieuw als het om de 5e en 6e plaats gaan. Oliver geeft aan dat ze het strijdplan wel wat gaan aanpassen. “We hebben onze wedstrijd van gisteren en PSV zelf nogmaals geanalyseerd en zullen dus een aantal accenten gaan verleggen. Zowel in de opbouw als in het druk zetten. Maar uiteraard zullen we er alles aan doen om de wedstrijd te winnen”, aldus een gemotiveerde Oliver. Uiteindelijk eindigt het tweede treffen tussen PSV en FC Nordsjaelland in 1-0, waardoor de Denen als 6e eindigen. 

Mr. World Cup 

Ondanks de ietwat tegenvallende prestaties is Nordsjaelland alleen maar lovend over het toernooi: “Het was erg leuk om hier te zijn en hebben een paar mooie dagen gehad. Gewoon een goede organisatie. Maar ook twee top begeleiders (red. Giso Rijks en Robin Brockötter) die alle complimenten verdienen”.  

Dat het een plezierige samenwerking was tussen de staf en de twee begeleiders blijkt wel als de redacteur van dienst geattendeerd wordt op ‘Mr. World Cup’ door de collega’s van Oliver. Tot een aantal jaren geleden stond hij zelf te boek als een groot keeperstalent die het tot de nationale jeugdselecties wist te schoppen. Zodoende maakte Oliver deel uit van de Deense O-17-selectie die in 2011 afreisde naar Mexico voor het WK onder 17. 

“Dat was een hele mooie ervaring om mee te maken, alleen verliep het toernooi niet zo goed voor ons. We verloren van Brazilië en Ivoorkust, en speelden gelijk tegen Australië”, blikt Oliver terug. Maar ergens is het ook fout gegaan de afgelopen jaren geeft hij aan: “Ik ben 29 jaar oud, ben coach en geen speler meer, en dat is toch jammer ergens. Ik wil de jongens dan ook graag meegeven hoe ze zich buiten het veld moeten gedragen. Het gedrag buiten het veld bepaalt namelijk voor meer dan 50% of ze het gaan halen, of niet. Ze moeten tegen zoveel dingen nee zeggen op jonge leeftijd. Dat is ongekend. Ik was zelf ook een aardig talent toen ik 15/16 jaar oud was, maar ik heb niet altijd de juiste keuzes gemaakt buiten het veld en net dat stapje extra gezet”. Daarom wil hij zijn eigen team behoeden voor de fouten die hij zelf heeft gemaakt in zijn carrière, en ze daarbij motiveren om juist wél dat beetje extra te leveren. 

Wederom een mooi verhaal dat talent alleen niet voldoende is en dat ze er bij FC Nordsjaelland alles aan doen om hun spelers de juiste keuzes te laten maken. Het Marveldtoernooi was voor de Denen dan ook een prachtige gelegenheid om internationale ervaring op te doen, en keren zodoende tevreden en met een tas vol nieuwe ervaringen huiswaarts.