Uitslagen & Standen

Vragen aan beste speler van het toernooi 2019: Ernest Poku

10 juni 2022
 1. In 2019 nam je met AZ deel aan het Internationaal Marveldtoernooi. Hoe herinner je je dit toernooi?
  Het was mijn eerste toernooi met AZ. Ik wilde mijn visitekaartje afgeven. Daar was ik op gericht. En we speelden tegen mooie en grote clubs zoals Manchester City en Atletico Madrid.
 2. Hoe ziet je actieve voetbalcarrière er tot nu toe uit en hoe ben je uiteindelijk bij AZ terecht gekomen?
  Ik speelde bij FC Amsterdam en in 2019 mocht ik op stage komen bij AZ. Daar heb ik meegetraind, mocht ik mee naar het toernooi en ben ik officieel aangesloten bij AZ Jeugd. Bij AZ Jeugd heb ik een stijgende lijn te pakken en heb ik steeds stappen gemaakt. Ik heb zelfs als jeugdinternational het Nederlands Elftal gehaald, wat één van mijn doelen was. Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn debuut gemaakt in het betaald voetbal bij Jong AZ. Vanaf afgelopen zomer ben ik meer bij de A-selectie betrokken. Tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, RKC Waalwijk-uit, heb ik mijn debuut in de Eredivisie gemaakt en tegen Celtic zelfs mijn debuut in Europees verband. Eind januari heb ik mijn contract verlengd en ben ik officieel doorgeschoven naar de A-selectie.
 3. Hoe belangrijk is volgens jou een toernooi zoals het Marveldtoernooi voor de ontwikkeling van jeugdspelers?
  Heel belangrijk. Je kan jezelf in de kijker spelen en dan kan het heel snel gaan. Het is mooi om jezelf te meten met leeftijdsgenoten van internationale topclubs.
 4. Je werd het afgelopen toernooi ‘speler van het toernooi’ en ook nog eens topscorer van het toernooi. Vond je dit een eer en waarom?
  Dat is sowieso een eer. Ik kwam pas net binnen bij AZ en nam het op tegen jongens die al jaren bij grote clubs spelen. Dat maakt het extra bijzonder.
 5. In welk team speel je nu?
  In de A-selectie van AZ Alkmaar.
 6. Wat kunnen we van jou verwachten over 5 jaar, waar voetbal je dan?
  Het is altijd lastig om te voorspellen want je weet nooit hoe het loopt. Maar ik hoop binnen die periode een basisplaats te hebben veroverd bij A-selectie van AZ. Verder heb ik grote dromen, maar ik besef dat ik daarvoor elke dag kei hard moet werken.
 7. Wat is je ultieme droom, waar zou je ooit het liefst willen voetballen?
  Mijn droom is om in de Champions League te voetballen.
 8. Wie is je favoriete speler?
  Ik kijk graag naar Ousmane Dembélé van Barcelona. Een speler van wereldklasse, die veelzijdig is en een goede actie in huis heeft. Bij AZ leer ik veel van Zakaria Aboukhlal. Hij heeft ontzettend veel kwaliteiten.
 9. Wil je nog iets speciaals zeggen tegen de lezers van het programmaboek van het Internationaal Marveldtoernooi?
  Het is een heel mooi toernooi. Je kan genieten van topvoetbal in de regio. Veel plezier!
 10. Als laatste vraag, kom je dit jaar zelf ook nog kijken naar het toernooi?
  Dat durf ik nog niet te zeggen, want ik weet niet hoe mijn seizoen en voorbereiding precies loopt. Maar ik blijf de herinneringen aan het toernooi altijd koesteren.
Marveld Tournament 2019 - Best Player Ernest Poku of AZ


Dit artikel is ook te lezen in het programmaboek van het Marveldtoernooi 2022, welke tijdens de toernooidagen te koop is aan de kassa.