Jeroen Manschot debuteert in Groenlo

8 juni 2024

“Ik ken het toernooi van de goede verhalen” 

Tot en met afgelopen woensdag wist hij niet dat hij op vrijdagavond om 18.30u zou fluiten voor de aftrap van Grol – KRC Genk. We hebben het hierbij over scheidsrechter Jeroen Manschot (41) uit Houten. Een bekend gezicht op de Nederlandse velden met ruim 300 duels ervaring op het hoogste niveau. Op het Marveldtoernooi had hij nog nooit gefloten, maar daar kwam dit jaar verandering in. 

Goede verhalen 

Doordat collega scheidsrechter Martijn Vos helaas geblesseerd moest afhaken, kreeg hoofd scheidsrechter- en arbitragezaken Karel van den Heuvel een kleine uitdaging voor de kiezen. Echter was het drie uur later alweer geregeld en had Manschot zijn ja-woord gegeven. “Ik ken het toernooi van de goede verhalen”, zo begint Manschot, “Maar ze spreken wel de waarheid! Dan denk je van ‘dat zeggen jullie wel’, maar het is gewoon echt zo. Alles eromheen en de gezelligheid met elkaar, dat is echt leuk. Het niveau van het voetbal zelf is daarnaast ook ongekend, als je bedenkt dat de meeste spelers zo rond de 14 zijn”. 

Op de vraag of hij er lang over na heeft moeten denken toen van den Heuvel belde geeft Manschot aan dat hij het thuis wel even moest bespreken. “We hadden wat afspraken staan, en ik heb wat moeten verzetten voor vrijdag- en zaterdagavond. Het antwoord was echter vrij snel duidelijk toen Karel vertelde dat het om het Marveldtoernooi ging”, schetst Jeroen een beeld van afgelopen woensdag. “Er loopt hier een aardig korps aan arbitrage, en die komen niet voor niets hier. Het toernooi heeft een naam hoog te houden. Ik hoefde mij dus geen twee keer te bedenken”, stelt hij lachend. 

Geen toernooischeidsrechter?! 

Dat Manschot fluit op een (jeugd)toernooi komt vrijwel nooit voor: “Mijn laatste toernooi dateert alweer van 2012. Toen floot ik op de Future Cup bij Ajax, maar daar heb ik mijn achillespees stuk gelopen. Daarna waren toernooien voor mij wel een ‘no go’. Helemaal met die pauzes tussen de wedstrijden door, dat is gewoon niet echt wat voor mij”. Voor het Marveldtoernooi maakt Jeroen dus een uitzondering en hij heeft tot nu toe ook geen spijt van zijn keuze om naar de Achterhoek te komen. 

Met Grol – KRC Genk had Manschot direct een prachtig affiche te pakken voor zijn debuut op sportpark Den Elshof.  “Het mooie is dat Grol nog op een 1-0 voorsprong komt ook, en dat houden ze nog lang vol ook. Dan zie je dat de jongens er zelf ook in gaan geloven, dat is gewoon superleuk om te zien”. Uiteindelijk kan Grol de voorsprong niet vast houden en weet Genk het tij nog te keren door twee keer te scoren. 

Een clash van voetbalculturen 

Op zaterdagochtend staat er met Palmeiras – Ajax een clash van twee voetbalculturen op het programma voor Jeroen. De fysiek sterke Brazilianen tegen de hoofdstedelingen die het van het voetbal en de techniek moeten hebben. “Dat zijn echt twee culturen die op elkaar botsen. Daarnaast spreekt bij Palmeiras bijna niemand Engels, dus alles wat je als scheidsrechter doet komt vrijwel geen commentaar op”, zo vertelt Jeroen na afloop van de wedstrijd.  

Nadat Palmeiras door een eigen doelpunt van Ajax op voorsprong is gekomen, geeft Manschot niet veel later een penalty aan de Zuid-Amerikanen na een overtreding in de 16-meter. De Ajax-keeper staat de dansen op de doellijn als Jerzy Dudek in zijn goede dagen, het lijkt te helpen want de bal spat uiteen op de paal. Toch komt Palmeiras voor rust nog op 2-0, en gooien ze vlak voor de tijd de wedstrijd op slot met een zwabberend schot van afstand. 

Vanaf de zijlijn is het goed te zien dat Manschot zichtbaar staat te genieten op het veld. “Je moet wel feeling hebben met de spelers. De ene pak je anders aan dan de ander, helemaal omdat de cultuur anders is”, zo geeft hij aan en vervolgt: “Eerlijk gezegd had ik wel een fysiekere wedstrijd verwacht, maar Palmeiras had het scoreverloop mee en hoefde daar dus niet op terug te vallen”.  

“Aan alles is gedacht” 

Als we Jeroen vragen naar zijn ervaringen op het toernooi tot nu toe begint hij direct over de organisatie en hoe alles geregeld is: “De organisatie is gewoon bizar. Dat zie je overal in terug. Het is tot in de puntjes geregeld en eigenlijk zijn er geen open eindjes. Aan alles is gedacht!”, zo steekt Jeroen zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Je hoeft haast geen vragen te stellen, want overal is vrijwel direct een antwoord op of wordt gewoon geregeld. Als scheidsrechter ben je dat niet gewend, maar je wordt gewoon in de watten gelegd hier. Dat is natuurlijk een groot compliment naar de toernooiorganisatie en alle vrijwilligers”, aldus een dankbare Manschot. 

Plezier en gezelligheid 

Als twee woorden het Marveldtoernooi kenmerken, dan zijn dat wel plezier en gezelligheid. Twee woorden die ook naadloos aansluiten bij de persoon Jeroen Manschot. Voor zowel de jonge als voor de meer ervaren scheidsrechters is het toernooi dan ook een mooie gelegenheid waarbij het sportieve en het sociale samenkomen. Jeroen: “Los van de prestaties op het veld is het sociale stuk ook belangrijk, ervaringen delen met elkaar, het plezier hebben naast de wedstrijden. Dat geeft jezelf veel voldoening op de hobby die je uitoefent. Het stuk plezier dat om het toernooi heen hangt vormt de basis voor goede prestaties, en dan moet je het doen: vlieguren maken. Dat is het allerbelangrijkste!”. 

Zelf geeft Jeroen aan dat gezelligheid erg belangrijk voor hem is: “Dat heb ik wel nodig om het leuk te hebben, en dat lukt hier vrij aardig”, stelt hij lachend en vult aan: “Ik ga namelijk niet op mijn kamer zitten wachten tot de volgende wedstrijd begint”. Dat blijkt wel als hij niet veel later met collega scheidsrechter Clay Ruperti de polonaise loopt door de spoelkeuken, en dat op de klanken van Dancing Queen dat uit de speakers knalt.  

Of Jeroen Manschot volgend jaar weer aanwezig is en wellicht opnieuw de polonaise door de spoelkeuken loopt is nog ongewis. “Dat ligt niet aan mij. Die vraag moet je aan de toernooiorganisatie stellen. Als het aan mij ligt wel, maar ik ga mezelf niet uitnodigen”, besluit Jeroen. Het is echter wel duidelijk dat het Marveldtoernooi er weer een ambassadeur bij heeft die met goede verhalen huiswaarts keert!