Honger naar de bal

7 april 2021

Dit artikel is eerder verschenen in het eerste clubblad van 2021 van s.v. Grol.

Marveldtoernooi LITE op 5 en 6 juni 2021?

Door: Organisatie Marveldtoernooi

Na een afgelast toernooi in 2020, voor de eerste keer in 31 jaar, zijn we in September voorzichtig maar vol enthousiasme begonnen aan de voorbereidingen voor het toernooi in 2021. Er kon weer gevoetbald worden. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen waren getroffen. De amateurcompetities waren weer begonnen. Het kon alleen maar beter worden. Toch?
Nu eind maart weten we wel beter. We zitten inmiddels in de derde Corona-golf. De jeugd en jong-volwassenen mogen voetballen, maar alleen nog op het eigen sportpark. Competities zijn stil gezet of zelfs helemaal gestopt. Maar er gloort hoop aan de horizon. Ondanks toename in het aantal geinfecteerden, blijven de ziekenhuisopnames constant. Het aantal gevaccineerde personen neemt snel toe en de fieldlab experimenten laten positieve resultaten zien. Vanaf 1 juli zijn er mogelijk weer evenementen toegestaan onder voorwaarden. Maar wat mag en kan er dan begin juni?

Als organisatie van het Internationaal Marveldtoernooi hebben we in de afgelopen maanden meerdere keren contact gehad met de mogelijk deelnemende clubs, de Gemeente Oost Gelre, hoofdsponsor Marveld Recreatie, de KNVB, het bestuur van Grol en diverse sponsoren van het toernooi. De grote gemeenschappelijke deler van al deze gesprekken: “Wat zou het toch mooi zijn als we weer iets kunnen organiseren. En als jullie ondersteuning nodig hebben kun je op ons rekenen.“ Dit geldt voor alle genoemde partijen! Dit heeft ons doen besluiten om als organisatie er voor te gaan, zonder natuurlijk de realiteit uit het oog te verliezen, en vooral niet te vroeg de stekker er uit te trekken.

Marveld Tournament 2019 - Feyenoord vs. AZ
Feyenoord en AZ in actie tijdens Marveldtoernooi 2019. Zullen we dit op 5 en 6 juni a.s. ook weer kunnen zien op ons sportpark?

In een vroeg stadium hadden we wel besloten om geen teams van andere continenten uit te nodigen. Geen Brazilianen, geen Amerikanen. Wat later hebben we moeten besluiten om de teams die hadden toegezegd, en die met het vliegtuig komen, af te zeggen. Dit risico werd te groot. Geen Spanjaarden, geen Engelsen. Om de kansen op doorgaan te vergroten zijn we uiteindelijk voor een LITE versie gegaan. In plaats van 12 slechts 8 ploegen die met de bus naar Groenlo komen. De clubs, ook de buitenlandse teams die waren afgezegd, konden zich hier volledig in vinden. Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente zegden hun deelname toe. Grol is natuurlijk de 6e Nederlandse deelnemer. Wat zou het mooi zijn als zij het seizoen nog kunnen afsluiten met een aantal hele mooie wedstrijden. Om het internationale karakter te behouden zijn we voor één Duitse en één Belgische ploeg gegaan. Anderlecht en Bayer Leverkusen hebben met heel veel enthousiasme hun deelname toegezegd. Of het allemaal gaat lukken? We zullen zien. Flexibiliteit is hierbij geboden.
Voorlopig zijn we er van uit gegaan dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn. Alles wat tegen die tijd kan en mag, is dan meegenomen. En ook de altijd geweldige sponsoravond in de sporthal zal niet plaats vinden. Dit maakt het natuurlijk niet het voetbalfeest dat we al 30 jaar gewend zijn, maar we kijken naar wat wel kan en proberen dit dan zo goed mogelijk te organiseren. Hopelijk kunnen we via onze vernieuwde website en onze social media ouders, supporters en sponsoren toch nog enigzins het toernooi laten beleven.

Omdat we geen inkomsten uit entree en vertering (indirekt via sportcafé Den Elshof) zullen hebben, en het voor sponsoren minder aantrekkelijk is om het evenement te ondersteunen is besloten om de kosten zo laag mogelijk te houden en ook in de organisatie voor een LITE versie te gaan. Geen ingerichte sporthal. Geen 100 pagina‘s-dik programmaboek. In de afgelopen maand hebben we onze financiële sponsoren benaderd met de vraag of zij het toernooi wilden ondersteunen, ook al is het niet het volledige sponsorbedrag. De reacties hierop waren enorm positief. Binnen een maand was de aangepaste begroting gedekt. Ook hoofdsponsor Marveld Recreatie staat enorm positief in de huidige voorbereidingen waardoor we de definitieve beslissing zo lang mogelijk kunnen uitstellen. Mochten de ontwikkelingen voor het voetbal positief zijn, en mag er weer op andere sportparken gevoetbald worden, dan kunnen we snel schakelen. Afgelopen week hebben we met alle materiële sponsoren contact opgenomen. Ook hier waren de reacties enorm positief en enthousiast. Er wordt meegedacht en er worden suggesties gedaan. Dat stimuleert enorm om het nog steeds een kans te geven. Wat we precies nodig hebben van deze sponsoren zal de komende maand duidelijker worden.

Marveld Tournament 2019 - PSV Wins
PSV bereikt de finale in 2019. Zullen we deze vreugdeuitspatting ook op 5 en 6 juni a.s. weer kunnen zien op ons sportpark?

En dan last but not least de vrijwilligers. Diverse Grolleden vragen regelmatig naar de stand van zaken en hebben zin om iets te kunnen doen. Voor een normale editie werken we met in totaal meer dan 300 vrijwilligers. We gaan er van uit dat dit met de LITE versie niet mogelijk is. Hier zullen we keuzes moeten maken. Hoe en wat precies, dat zal de komende maand hopelijk meer duidelijk worden. Als ook, als het toernooi door gaat, onder welke voorwaarden vrijwilligers en spelers en iedereen die betrokken is bij het toernooi het sportpark kunnen betreden. Is er een vaccinatie paspoort nodig? Moeten mensen een negatieve test kunnen overleggen? Nog heel wat vragen dus.

Zolang we geen echte kosten maken, willen wij als organisatie het nog steeds een kans geven. Ergens in april zal er meer duidelijkheid moeten komen. Mocht de regering onverhoopt begin juni het voetbal op andere sportparken weer toestaan, dan willen wij hiervoor klaar staan en van deze mogelijkheid gebruik maken. Zijn de prognoses negatief, dan hebben wij het in ieder geval een reële kans gegeven.

Marveld Tournament 2019 - SV Grol vs. PSV
Grol in 2019 in actie tegen PSV. Hopelijk kan het Grolteam dit seizoen nog afsluiten met wedstrijden tegen Nederlandse topclubs.

We merken dat er honger is naar de bal. Hopelijk kunnen wij begin juni deze honger een klein beetje stillen. In ieder geval iedereen enorm bedankt voor de steun en het enthousiasme dat we de afgelopen drie tot vier maanden hebben mogen ontvangen.