Uitslagen & Standen

De ‘arbitragebroers’; Stan en Kay

8 juni 2024

Wanneer je op social media in fotoalbums van Kay Meijer (assistent-scheidsrechter) kijkt zie je geregeld foto’s van Stan Smit (scheidsrechter). Deze arbitragetoppers lijken op elkaar, maar zijn het ook echt broertjes? Dat lieten ze op vrijdagavond de redactie van het PannaNews wel denken. Na grondig onderzoek bleken de twee op hun uiterlijk en de passie voor het vak na toch geen broers te zijn.  

Maar wie zijn deze twee heren en hoe zijn ze terechtgekomen op het Marveldtoernooi? Stan (24) is scheidsrechter in de derde divisie en Kay (17) fluit landelijk jeugd in de leeftijdscategorieën O21, O19 en O18. Stan werd drie jaar geleden gevraagd destijds in te vallen en dat is hem zo goed bevallen dat hij inmiddels niet meer weg te denken is op het toernooi. Kay maakte ook drie jaar geleden zijn debuut op het toernooi, destijds 14 jaar. Hij was hiermee de jongste assistent-scheidsrechter op het toernooi.     

Wat maakt het voor hen nou zo leuk om op dit toernooi onderdeel te zijn van de arbitrage? Volgens Stan en Kay ligt dat deels aan het brede scala aan niveaus dat op het toernooi vertegenwoordigd is, van scheidsrechters uit het betaald voetbal tot assistent-scheidsrechters van Grol. Het toernooi, voor wat betreft arbitragezaken, onder leiding van Karel van den Heuvel en Wilco Lobbert, biedt een unieke gelegenheid voor scheidsrechters om ervaring op te doen met collega’s van verschillende niveaus, zoals het betaalde voetbal.  

De mogelijkheid om te fluiten en vlaggen te midden van de top van het Nederlandse voetbal is een bijzondere kans voor beide heren. Zien zij deze ervaring als een voorproefje van toekomstige mogelijkheden? Stan blijft bescheiden en benadrukt dat hij het stap voor stap wil aanpakken. Zijn doel voor komend seizoen is om in de Tweede Divisie te mogen fluiten. Kay hoopt dit jaar te promoveren naar de hoogste top in de landelijke jeugdcompetities en daarna de overstap te maken naar de senioren. 

Kortom, terwijl Stan en Kay misschien geen broers zijn, delen ze wel hun passie voor het scheidsrechtersvak en de ambities binnen de arbitrage.