Uitslagen & Standen

Auf geht’s Dortmund!

8 juni 2024

Voor de vierde keer is Borussia Dortmund afgereisd naar het Marveldtoernooi in Groenlo. Na eerdere deelnames in 1997, 1998 en 2017 staan ze dit jaar opnieuw aan de aftrap. Aan tafel aangeschoven is trainer/coach Marco Lehmann die zelf voor de eerste keer in Groenlo aanwezig is. 

Een nieuwe samenstelling 

Het team waarmee Borussia Dortmund dit weekend aantreedt is een volledig nieuwe samenstelling, zowel qua spelers als staf, zo geeft Marco aan: “Voor ons is het eigenlijk een groot kennismakingsweekend, daar wij middenin de overdracht zitten van de teams richting volgend seizoen. Het toernooi leent zich daar dan ook erg goed voor, helemaal met de aanwezigheid van zoveel goede teams”. Daar Borussia Dortmund de visie heeft om de beste spelers zo snel mogelijk door te schuiven naar de volgende leeftijdscategorie, hebben ze wel wat kwaliteit moeten inleveren voor dit weekend. “We willen de jongens de grenzen op laten zoeken van wat ze aankunnen, vandaar dat wij ook zes jongere jongens hebben meegenomen om ze met het niveau kennis te laten maken. Je merkt gewoon dat ze nog nooit samengespeeld hebben, want het loopt nog niet helemaal gesmeerd tot nu toe,” zo omschrijft Marco de uitdagingen van zijn team. 

Na een 2-0 verliespartij tegen Chinese Football Boys volgde een 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord. Op zaterdagochtend begon het team van Lehmann met een 1-0 nederlaag tegen Barcelona, waarna Grol met 2-0 aan de kant werd gezet en zodoende de eerste driepunter opleverde. De zaterdag werd afgesloten met een 3-0 verlies tegen KRC Genk, waardoor het op de 5e plaats in de poule eindigde en op zondag dus gaat spelen om de plaatsen 9 tot en met 12. 

Normen en waarden 

Een opvallend aspect gedurende de wedstrijden van Borussia Dortmund is het onderlinge respect binnen het team. Zo geeft elke speler en staflid elkaar voor en na de wedstrijd, als ook tijdens de rust, een ferme high five of handdruk. Als we Marco daar naar vragen geeft hij aan dat bepaalde normen en waarden enorm belangrijk zijn binnen de gehele organisatie van Borussia Dortmund. “Dat is voor ons enorm belangrijk, want de jeugd en het eerste elftal trainen op hetzelfde complex. Die komen elkaar gewoon dagelijks tegen en moeten dus op dezelfde manier met elkaar omgaan,” aldus Marco. 

Respect, ijver, discipline en bescheidenheid. Dat zijn zo maar vier voorbeelden van waarden waarover de spelers van Borussia Dortmund dienen te beschikken. “Maar ook zaken hier op het toernooi zoals het aanschuiven van de stoelen, afruimen van de tafel en alles samendoen op het afgesproken tijdstip. Door de jaren hebben we gezien dat niet altijd de beste of grootste voetballers doorbreken, maar veelal de harde werkers die er alles voor over hebben”. 

Succesvolle opleiden voor de Gelbe Wand 

De jeugdopleiding van Borussia Dortmund staat bekend om haar successen en vele spelers die een weg vinden in het betaald voetbal. Zo geeft Marco aan dat zij het hoogste percentage hebben qua spelers die het prof schoppen: “Niet alleen bij Dortmund, maar ook bij andere verenigingen in de eerste, tweede of derde Bundesliga. Van onze A-jeugd worden ieder jaar wel 10 tot 15 spelers uiteindelijk prof”. 

Naar mate de spelers ouder worden zet Borussia Dortmund alles op alles om de beste spelers samen te laten spelen vanaf de O-17 en O-18. Marco: “Wij willen om de prijzen spelen en wedstrijden winnen met de beste teams. Daar zetten wij vol op in”. Aan de andere kant houden ze de ogen ook goed open voor ontwikkelingen in het internationale voetbal. Zo kijken ze regelmatig rond bij andere Europese teams om te zien wat de spelers over 3 à 4 jaar nodig hebben op het veld. Uiteindelijk allemaal met dat ene doel om spelers te laten debuteren in het eerste elftal, en dan het liefst thuis in het Signal Iduna Park, ook wel bekend als het Westfalenstadion met de wereldberoemde ‘Gelbe Wand’. 

Met z’n allen naar Wembley 

Dat ‘samen’ door de bloedvaten stroomt van alles en iedereen met een geel/zwart hart, wordt wel duidelijk als we inhaken op de Champions League finale van dit seizoen tussen Borussia Dortmund en Real Madrid op het heilige gras van Wembley. Marco begint al glunderend te vertellen over de prachtige ervaring van afgelopen weekend: “Iedere medewerker werd uitgenodigd om mee te gaan naar Londen voor de finale op Wembley. Maar ook alle jeugdspelers van 12 jaar en ouder stapten op het vliegtuig naar Londen, waardoor we met ruim 800 ‘Borussen’ die kant op gingen”. In Londen zelf was het gehele Hardrock Café afgehuurd voorafgaand aan de wedstrijd, waarna men gezamenlijk richting Wembley toog om de wedstrijd te aanschouwen. 

“We waren misschien wel een uur lang de betere partij, maar jammer genoeg weten we onze kansen net niet af te maken. Anderzijds is het wel mooi om deels met jongens uit eigen jeugd de finale te halen, en dat door teams met heel andere budgetten uit te schakelen”, stelt Marco vol trots. Na de verloren Champions League finale op Wembley tegen FC Bayern München in 2013, en de verloren finale van dit jaar tegen Real Madrid, wordt de finale over 10 jaar of misschien wel eerder, wederom op Wembley gespeeld. Wie weet spelen er dan een of meerdere spelers van de huidige Marveld-selectie in het eerste elftal: “Dat zou wel een erg mooie bekroning zijn voor alle inspanningen die wij leveren met de jeugdopleiding om onze jongens op dat podium te krijgen”, besluit Marco. Een ding is zeker, ‘Auf geht’s Dortmund!’.