Uitslagen & Standen

Karel van den Heuvel: 10 jaar genieten op het Marveldtoernooi

11 juni 2022

Karel van den Heuvel is voor de 10e keer aanwezig op het toernooi. Leidde hij jarenlang wedstrijden, dit keer fungeert Karel, samen met Jeroen Sanders, als hoofd scheidsrechters- en arbitragezaken, regelt de aanstellingen, geeft praktische tips en treedt op als coach, luisterend oor en vraagbaak voor de scheidsrechters die actief zijn op het toernooi. Het is voor hem al een feest van herkenning als hij in de auto stapt en koers zet richting Groenlo. “Alles is hier tot in de puntjes geregeld: het is een uniek toptoernooi, een toporganisatie en ook top qua gezelligheid! Elke keer is het weer uitkijken naar dit prachtige evenement!”

Hij heeft vrijdagmiddag al een instructie achter de rug met alle scheidsrechters van dienst. “Ik probeer hen dan duidelijk te maken dat ze hier van doen hebben met een toernooi van topkwaliteit, met topspelers en dus verwachten wij dit ook van onze arbiters! We geven ook aan dat fair-play hier belangrijk is. Dat hoort als het ware bij de opvoedkundige plicht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met protesterende spelers, hoe ga je om met uitgelokte vertraging, etc. En we maken hen attent op de aparte gele kaart-regeling. Die houdt in dat een speler een directe tijdstraf van 5 minuten krijgt, zodat het team dat ook gelijk merkt wat het inhoudt om met een man minder te spelen.”
Als jongeren zijn er dit jaar een Servische en een Estse scheidsrechter, er zijn twee scheidsrechters die regelmatig fluiten in de eredivisie, Richard Martens en Alex Bos. Vooral leuk is verder de komst van Lizzy van der Helm, een vrouwelijke arbiter, zij mag ook fluiten op het EK voor vrouwen onder de 19. Ook in 2019 kwam zij al in actie op het toernooi.