Uitslagen & Standen

Jan Kemkens (76) terug bij FC Twente

11 juni 2022

Niet iedereen zal weten dat Achterhoeker Jan Kemkens ook een kampioenenmaker is: met zijn klas van de lagere school van Beltrum werd hij in 1983 landskampioen schoolvoetbal: Beltrum – Amsterdam 2-0. Beter is hij in de voetbalwereld bekend als trainer en vooral als scout. Was hij eerst 17 jaar scout bij FC Twente, daarna werd hij benaderd oor PEC Zwolle om daar de scouting op te zetten, wat later uitmondde in een geweldige voetbalacademie. Dit is min of meer voltooid en dan is Jan weer eens toe aan een nieuwe uitdaging. Hij werd benaderd door FC Twente als adviseur voor de jeugdopleiding en zo gaat hij het nieuwe hoofd van de jeugdscouting van FC Twente, Koen Fleer, inwerken en ondersteunen. Zijn specifieke taak is te gaan scouten in het westen van het land, alle nationale jeugdteams en verdere BVO’s.
Verder scout hij een klein gedeelte voor het eerste elftal van FC Twente. “In 2014 in mijn laatste jaar heb ik Mees Hilgers, Daan Rots en Jayden Oosterwolde zien komen. Ik kan dit allemaal gelukkig nog doen omdat ik fit ben en actief blijf!”

Kemkers beschikt over een enorm netwerk aan contacten en komt elk jaar graag hier. “De organisatie is perfect, de toegankelijkheid groot, het is topsport en dat is geen Grolse wind!”
Dit jaar laten de Nederlandse ploegen het in zijn ogen een beetje afweten. ‘Barca, VfL Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach en Slavia Praag zijn goede ploegen met verschillende speltypes. Slavia heeft bijvoorbeeld allemaal dezelfde type spelers terwijl bij anderen de lengte en kracht tussen de spelers onderling nogal eens wil verschillen. Het leuke is dat we alles noteren en optekenen, de toppers haalt iedereen er wel uit maar het is ons PEC Zwolle meerdere keren gebeurd dat we zogenaamde Ajax-afvallers konden door ontwikkelen tot fantastische spelers! Fantastisch toch?” Jan Kemkens Nog even bevlogen als 20 , 30, 40, 50 jaar geleden!