Uitslagen & Standen

Alexander Palland: de nieuwe bondscoach onder 16

11 juni 2022

Hij is zelf voor de derde keer aanwezig op het Marveld-toernooi: Alexander Palland (42) en nu nog hoofd opleidingen bij PEC Zwolle. Per 1 juli wordt hij de nieuwe bondscoach voor de onder 16.


“Ik heb vele jaren heel goed en prettig met Jan Kemkers samengewerkt bij PEC Zwolle, waar ikzelf ben begonnen als jeugdtrainer. Ik ben eerst benaderd of ik eens mee wilde als assistent-trainer naar een toernooi. Vaak zoeken ze, als ze met grote groepen op pad gaan, een extra trainer. En dat klikte. Van het een komt dan vaak het ander en zo heb ik ‘ja’ gezegd op deze baan. Eerst moest ik een visie overleggen! “ Gevraagd naar die visie zegt hij: “Iedereen wil natuurlijk aanvallend en attractief voetbal spelen met veel balbezit. Maar lukt dat dan ook in de realiteit? En juist daar heb ik veel oog voor! Ook hoe en wat is de sterkste kwaliteit van een speler, niet alleen individueel maar ook voor het team is dat van belang. En dan hoop je uiteindelijk dat spelers zich door ontwikkelen en dat je die uiteindelijk mag afleveren voor het eerste elftal! Het mooie van deze nieuwe job is dat je iedereen in Nederland kunt selecteren. En daarbij ga ik ervan uit dat we én aanvallend in een mooi én aantrekkelijk systeem willen spelen.”


Op de vraag naar zijn grootste talent waar hij mee gewerkt heeft zegt hij: ‘Ik ben er trots op dat ik 2 jaar met Sep van de Berg heb mogen werken. Die zit nu bij de grote Engelse club Liverpool. Dat is een mooi voorbeeld van een knaap die ik al ken van onder de 12, ook nog uit Zwolle komt en overal in de nationale selecties heb zien debuteren en dan uiteindelijk bij Liverpool belandt! Sep zit nu bij Jong-Oranje en is zeker een potentieel kandidaat voor het grote Oranje! Mijn toekomstige werkzaamheden zullen niet zo heel veel verschillen van de huidige bij PEC Zwolle, maar het wordt allemaal op een groter, breder en internationaler niveau!”