Sterrenrestaurant Den Elshof

11 juni 2022

Als speler vanuit je huisje op Marveld Recreatie op de slippers naar het ontbijt in de sporthal, of liever gezegd ‘restaurant Den Elshof’, want zo kun je het eigenlijk wel kunnen noemen, dat is toch heel relaxed. Geen 1, 2, 3 of 4 sterrenrestaurant, maar een ‘tig sterren restaurant’. Vele tientallen huidige internationale voetbalgrootheden vertoefden er de afgelopen 30 jaar al immers gedurende het toernooi.
Het restaurant is er eentje met een flinke capaciteit, de hal biedt plaats aan zo’n 480 mensen. Maar voordat de maaltijden uitgeserveerd kunnen worden moet er een heleboel geregeld en georganiseerd worden. In augustus worden de eerste zaken al in gang gezet. Afspraken met cateraars, de bakker en de slager, sponsoren… “Maaltijden zijn heel belangrijk geworden op het toernooi”, vertelt Frank Walterbos, die vanuit het bestuur van het Marveldtoernooi verantwoordelijk is voor het hele sporthalgebeuren en de bijbehorende catering. “Vroeger kon je het af met een krentenbol en dan gingen ze naar de camping. Tegenwoordig is dat heel anders. We evalueren het eten ook met de teams en stellen dan zo nodig weer bij”.

Op de woensdag wordt er begonnen met de inrichting van de sporthal: de toestellen weg, banners ophangen, vloerbedekking en het podium erin. Daarna op de donderdag het elektrisch aansluiten en de keuken inrichten. En als dan ’s avonds de sponsoravond is afgelopen wordt alles in een uur tijd omgebouwd en klaargemaakt voor ontbijt van de vrijdagmorgen. Ontbijt en warme maaltijden verzorgen voor alle teams en vrijwilligers, het is geen sinecure. Er komt heel wat bij kijken. “Dan heb je ook ploegen die op de dinsdag al komen die moeten ook ’s avonds warm eten hebben en de volgende dag weer ontbijt”, aldus Walterbos. En dan de aantallen. In driekwartier tijd worden er voor teams 350 warme maaltijden uitgeserveerd en als we de vrijwilligers meetellen dan gaat het in totaal om maar liefst 550 maaltijden per ronde. Dat dus twee keer op de vrijdag en zaterdag.”

Om dit allemaal goed te laten verlopen heb je een geoliede machine nodig. En dat is het ook. “Iedereen weet precies wat ie moet doen, in de hal werkt een ploeg van Carry, Hans en Ineke en die sturen ook weer mensen aan. We hebben wel eens gezegd: Ga in shifts werken. Maar ze willen er gewoon allemaal zijn!”