Scheidsrechter Danny Makkelie debuteert op Marveldtoernooi

4 juni 2023

“Bij jeugdwedstrijden heb je meer een opvoedende rol”

Wereldtopper tussen toekomstige wereldtoppers. Danny Makkelie is één van de beste scheidsrechters in Nederland, en ook internationaal staat hij er goed op. Hij heeft inmiddels meerdere EK- en WK wedstrijden achter zijn naam staan. Ook heeft hij de finale van de Europa League in 2021 in goede banen geleid. In Keulen won Sevilla met 3-2 van Internazionale. Ook heeft Danny een primeur achter zijn naam staan: Op 13 maart 2018 floot Danny in Saoedi-Arabië de halve finale van de Kings Cup. Deze wedstrijd stond in het teken van de eerste wedstrijd met online videoarbitrage. En nu staat hij op het Marveld Toernooi. Tijd voor een kort interview!

Je hebt je debuut gemaakt op het Marveld Toernooi. Hoe ging het?

“Ik heb de halve finale Palmeiras – Red Bull Bragantino mogen fluiten. Twee Braziliaanse teams die aan elkaar gewaagd waren. Je ziet, ondanks de jonge leeftijd, dat er fysiek en tactisch gespeeld werd door beide teams. Uiteindelijk is Palmeiras er met de winst vandoor gegaan.”

Heb je vaker jeugdtoernooien gefloten?

“Ik heb op een aantal toernooien gefloten, zoals COPA Amsterdam, Terborg, Otten Cup en Uitgeest. Maar verder heb ik niet veel jeugdwedstrijden geleid, nee.”

Benader je een jeugdwedstrijd anders dan een wedstrijd in de Eredivisie?

“Regels zijn regels, daarin verschilt het niet. Ik heb daarom ook twee gele kaarten moeten uitdelen omdat er een aantal pittige tackles bij zaten. Het verschil zit hem meer in de benadering van de spelers. Bij jeugdwedstrijden heb je meer een opvoedende rol. Het zijn jonge talenten die fysiek nog moeten groeien. Dus je bent wat voorzichtiger tijdens de duels. Senioren kunnen wat meer tegen een stootje of een felle tackle. Ik vind dat je bij de junioren hierin wat voorzichtiger moet zijn.”

Door wie ben je benaderd om op het Marveld Toernooi te fluiten?

“Door Tonnie (Zieverink, red.) zelf. Eigenlijk zou ik een aantal jaar geleden al komen, maar door diverse internationale verplichtingen, play-offs en vakanties is het er niet van gekomen. Gelukkig heb ik nu wel mijn debuut mogen maken op dit prachtige toernooi.”

Hoe heb je het toernooi tot nu toe beleefd?

“Het is een toernooi van hoog niveau, zowel op het veld als daarbuiten. De organisatie levert uitmuntend werk, alles is tot in de puntjes geregeld. Het parkeren, de ontvangst, het eten, het verblijf op het park…fantastisch! Vanaf het moment dat ik aankwam ben ik door iedereen perfect opgevangen. Van de parkeerwachters tot de mensen die het eten verzorgen, iedereen verdient een groot compliment! Ook het weer is fantastisch natuurlijk, dat heeft ook invloed op de beleving van het toernooi. Het is lekker druk langs de lijn, wat weer ten goede komt van de ambiance.”

Welke verhalen had je over het Marveld Toernooi gehoord?

“De Nederlandse topscheidsrechters komen sinds jaar en dag hier. Aan het begin van mijn carrière werd er al over het Marveld Toernooi gesproken door scheidsrechters als Roelof Luinge, Raymond van Meenen en Tom van Sichem. Zij beleefden het hetzelfde als dat ik het doe: perfect georganiseerd en qua gezelligheid na de tijd ook top.”

Is dit ook het einde van jouw seizoen?

“Nee, mijn seizoen zit er nog niet helemaal op. Ik fluit de finale van de play-offs voor een ticket voor Europees voetbal. Ook fluit ik nog een EK- kwalificatiewedstrijd. Welke wedstrijd dat is weet ik nog niet, dat krijg ik vaak een week van tevoren te horen. Daarna zit mijn seizoen erop en kan ik genieten van mijn vakantie.”