Actueel Archief

Drie dagen speuren naar die ene topper

28-05-2011

Onopvallend staan ze met hun notitieblokjes tussen de toeschouwers en slechts heel af en toe schrijven ze iets op. Kijken is hun belangrijkste bezigheid. De scouts van het toernooi. Een zestal voetbaldeskundigen uit de eigen vereniging struinen 3 dagen lang de velden af op zoek naar de beste speler en beste keeper van het toernooi. Gerry van Dongeren, Edwin Bosman, Tonnie Theissen, Paul Overkemping, Corrie Migchielsen en Wim Nieuwenhuis genieten zichtbaar van hun werk.


Kruisjes geven

De werkwijze die ze hanteren is door de jaren heen als vanzelf ontstaan vertelt Gerry van Dongeren, sinds de eerste editie scout op het Marveldtoernooi. “Op vrijdag bekijken we de eerste wedstrijden om alvast een eerste indruk te krijgen. Op zaterdagmiddag hebben we een eerste gezamenlijk overleg. Daarin geeft iedereen onafhankelijk van elkaar aan wie hij van elk team de beste speler of spelers vindt. Elke keer als een speler genoemd wordt krijgt hij een kruisje achter zijn naam genoteerd. Dan tekent zich vaak al langzaam iets af.”  Spelers met maar 1 streepje vallen dan niet af, maar hou je wel in het achterhoofd,” vult Edwin Bosman aan. “Sommige spelers vallen de tweede dag pas op of je wordt bevestigd in je oordeel tot dat moment. En dat je die ene wedstrijd goed was kan ook aan de tegenstander liggen natuurlijk.”

scouts

Veelzijdigheid

De keuzeheren hanteren diverse criteria om tot hun keuze te komen. “We letten op techniek, beweging met en of zonder de bal, handelingssnelheid, spelinzicht, balbeheersing, aanvallen, verdedigen, hoe is hij in de omschakeling, wat is zijn inzet, maar ook zijn gedrag speelt een rol. Als een goeie voetballer veel gele kaarten krijgt valt hij af. Tenminste wel bij mij,” zegt Edwin Bosman. Bij de keuze van de beste keeper van het toernooi wordt niet alleen maar gekeken naar het aantal goede reddingen die hij verricht. Van Dongeren hierover; “Goed keepen kunnen ze allemaal. Anders hadden ze niet bij deze clubs gespeeld. Een keeper moet tegenwoordig erg veelzijdig zijn. Hij moet goed kunnen mee voetballen.”  Hebben de heren nog spelers die hen nog bijgebleven zijn de afgelopen jaren. Het oordeel is eensluidend; Jordi Alba Ramos van Barcelona in 2004. “Een kleine voetballer maar oh wat een geweldige speler,” is van Dongeren lyrisch. ‘Tegenwoordig speelt hij rechtsback bij Valencia,” weet Nieuwenhuis. Van Dongeren heeft nog een speler die hem altijd is bijgebleven. “De winnaar in 1993, Chettri Ober van Feyenoord was ook  een fantastische speler. Ik heb wel eens opgezocht waar hij gebleven is, maar niemand die weet waar hij gebleven is.”

Latere doorbraak

De lijst met hedendaagse toppers die ooit uitkwamen op het Marveldtoernooi is indrukwekkend, maar telt, helaas voor de Marveldscouts, geen speler die ooit de titel beste speler van het toernooi in de wacht wist te slepen. “Behalve doelman Tim Wiese, beste keeper van het toernooi in 1996 en toen nog onder de lat bij Bayer Leverkusen 04. Tegenwoordig is hij eerste doelman van Werder Bremen en reservekeeper van ‘die Deutsche Mannschaft’. Het komt ook wel voor dat een speler die ooit hier gespeeld heeft, dat die pas jaren later doorbreekt.”

Groltalent

 De spelers van sv Grol worden door de toernooiscouts niet beoordeeld. Maar ook voor hen zijn er prijzen en titels te behalen. Zo wordt elk jaar de meest waardevolle speler en het grootste talent uitgekozen. De coaches van sv Grol bepalen wie dit zijn.


Aftermovie 2019 door eDroneVideo

FC Barcelona winnaar 30e Internationaal Marveldtoernooi

Na een rustige start was het al snel weer erg druk op de zondag, de finaledag van het Internationaal Marveldtoernooi, evenals de voorgaande twee dagen. Dit mede door het fantastische voetbalweer tijdens het toernooi. Het voetbal was net als voorgaande jaren van erg hoog niveau. Met teams uit zoveel verschillende landen was het prachtig de verschillende speelstijlen te zien en te kunnen vergelijken.

Stichting Huntington Oost Achterhoek

“Het is een prachtig toernooi, op een prachtige accommodatie, en zo’n perfecte organisatie. Echt top!”

Overal zitten ze

Ze zijn met ruim 320 in getal overal te vinden op en om Sportpark Den Elshof. Onze vrijwilligers. De motor van ons toernooi. Onmisbaar. Velen zijn zichtbaar, maar nog veel meer van hen zijn onzichtbaar. Zoals de keukencrew die geen wedstrijd ziet. In alle hoeken en gaten zijn te vinden op het sportpark. Geen ruimte wordt onbenut gelaten. Chapeau!

Gaston Taument: het ultieme Feyenoordgevoel

Oud profvoetballer Gaston Taument loopt al een aantal Jaren mee in de voetbalwereld. Taument speelde jarenlang bij Feyenoord maar werd in 1995 door Louis van Gaal persoonlijk gebeld of hij voor Ajax wilde voetballen.

404 Pagina niet gevonden

Helaas kunnen we de door u opgevraagde pagina niet vinden. Klik hier als u naar de homepage wilt.
404 Page not found

Unfortunately the requested page is not found. Click here to return to the homepage.