Actueel Archief

“Mijn ambitie is om wedstrijden te leiden op het hoogste niveau van de dames”

16-06-2019

Lizzy van der Helm is de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het Marveldtoernooi. De spraakwaterval uit Zoetermeer voelt zich hier als in een vis in het water.

Wat vindt je van dit toernooi?
“Dit is nu echt een toernooi waarbij er naast een sterk deelnemersveld ook een goede sfeer is. Dat zie je niet zo vaak. Op grote toernooien wordt meestal op hoog niveau gevoetbald maar is er geen sfeer of het is enorm gezellig maar het voetbal stelt weinig voor. Wat me hier ook opvalt is dat er weinig tot geen hiërarchie is. Als het aan mij ligt dan kom ik volgend jaar weer naar Groenlo.  Gisterenavond heb ik in het sportcafé nog het nummer ‘Let me entertain you’ gezongen van Robbie Williams, inclusief de danspasjes dus ik mag in ieder geval daar terugkomen!”

Heb je altijd gefloten?
“Vanaf mijn zesde heb ik gevoetbald en dan altijd in jongensteams. Dit heb ik tot mijn 18e volgehouden. Toen ik 16 was merkte ik dat ik met name op het fysieke vlak door de jongens werd overtroefd. Ik had als speelster regelmatig commentaar op de scheidsrechter dus iemand vertelde me op een nette manier; waarom ga jij niet eens fluiten? Ik ben bij de F-jeugd begonnen en het werd steeds leuker. Sinds 2015 sta ik op de scheidsrechterslijst van de KNVB en ik fluit nu zondag amateurs 2e klasse heren; deze week hoop ik promotie te maken naar de 1e klasse. Op zaterdag fluit ik ook dameswedstrijden op hoog niveau. Mijn ambitie is om wedstrijden te leiden op het hoogste niveau van de dames. In de aanloop naar het WK voetbal dames in Frankrijk heb ik de afgelopen weken drie vriendschappelijke interlands gefloten waaronder Spanje tegen Canada. “Bestaat er nog een leven naast het scheidsrechters bestaan?
“Jazeker! Het is een druk leven want naast het fluiten van wedstrijden wordt natuurlijk ook getraind. Ik ben vier dagen in de week werkzaam als docente economie en wiskunde in het voorgezet onderwijs. De werkweek op maandagochtend start altijd wel met een praatje over voetbal in de klas. Heerlijk!”