Actueel Archief

“Ik promoot het Marveldtoernooi overal waar ik kom!”

16-06-2019

Op het Marveldtoernooi ieder jaar weer meer scouts. Dit jaar 150 in getal. Onder hen René Moonen, die zich aanmeldde als scout van Manchester United.

Hij komt al 21 jaar op het toernooi. Is het dan niet vreemd dat er een scout van een club is die niet mee doet en hier niet vertegenwoordigd is? “Nee,” zegt hij, “als je ziet wie hier allemaal komen: de scouts van Manchester City, Red Bull Salzburg, Hoffenheim en vele anderen heb ik al gezien!
Ons doel is meerledig: we komen om goede spelers te leren kennen, te herkennen en goed in beeld te krijgen. Het hele seizoen zijn we in Nederland en dit soort toernooien zien we ook buitenlandse spelers. Mijn rol is ook dat ik mede moet bepalen of iemand geschikt is. Ik durf te stellen dat we hier ook aan de top zitten”.


Hij is nu voor het 21e seizoen als scout actief: eerst 10 jaar voor het helaas ter ziele gegane Haarlem, toen 8 jaar Ajax en nu 3 jaar Manchester United. Scouting is ook teamwork, dat doe je nooit alleen. Moonen geeft hoog op van het Marveldtoernooi. “Het Marveldtoernooi is altijd een van de items als we elkaar als scouts in Europa tegenkomen. Ik promoot overal dat dit het beste toernooi in zijn soort van Europa is. Het is ook bekend dat de gerenommeerde
clubs in de rij te staan om hier mee te mogen doen.” Spelers scouten is zijn lust en zijn leven.

“Het eigene van scouten is ook: op elke positie wordt iets anders gevraagd. We maken vaak een compleet plaatje en een van de dingen die je absoluut moet hebben is voetbalgogme. En voetbalgogme heb je of heb je niet, het hoeft niet met normale slimheid parallel te lopen!” Diep in zijn hart is hij altijd nog Ajax-man, maar zegt hij ‘hoewel ik niet voor of tegen Cruyff was, werd ik wel een soort slachtoffer van de ontwikkelingen bij Ajax en moest ik eruit! Via een headhuntersbureau ben ik zo bij Manchester United terechtgekomen!”