Actueel Archief

“Alles is hier fantastisch geregeld”

16-06-2019

Debutant op het toernooi is Erik Braamhaar, de gelouterde voormalig scheidsrechter uit het Overijsselse Wierden.

“Vorig jaar zou ik hier al zijn, maar toen moest ik me op het laatst afmelden. Als kersvers wethouder van Wierden en Enter had ik toen piketdienst, dat betekent dat je als lid van Ben W binnen een half uur ter plekke moet kunnen zijn bij eventuele calamiteiten. Nu ben ik hier voor de eerste keer en bekommer me om de scheidsrechters, we begeleiden en we coachen wat. Ik kende het toernooi van horen zeggen. Het is een hoogstaand toernooi, wat ook van ons als scheidsrechters het nodige vraagt. Er zijn hier 10 scheidsrechters. Wij doen de aanstellingen. Het zijn vaak al ervaren mensen. Nieuw is voor mij dat we ook twee buitenlandse scheidsrechters hebben. Die hebben een prijs gewonnen en dat is fluiten op dit toernooi. Het is leuk omdat zij op deze manier kunnen ruiken aan de Nederlandse stijl van fluiten.”
Erik Braamhaar stopte zelf twee jaar geleden met fluiten. Een hardnekkige blessure noopte hem te stoppen. Hij heeft 20 jaar profvoetbal gefloten, waarvan een decennium lang internationaal. Daarnaast begeleidde hij het talent-traject van de KNVB voor Oost en Noord-Nederland. Na het stoppen heeft hij een jaar ROC gedaan om een pedagogisch-didactische aantekening te halen om zijn werk nog beter te kunnen doen!


Sprekend over de VAR zegt hij: “Nu ga je het stadion uit als scheidsrechter zonder grote fout, in het verleden kon een grote fout je nog weleens een week achtervolgen. Je merkt nu ook dat spelers rustiger zijn, er is meer acceptatie. Nu gaat het erom hoe bouwen we dit uit? Er moet nu een formule bedacht worden, hoe je het verder ontwikkelt, wat laat je bij teams of wat laat je aan de VAR? Het wordt meer zwart-wit, zeg maar met duidelijker beslissingen, maar een bepaald gebied blijft grijs. En in het hockey geeft bijvoorbeeld de scheidsrechter altijd nog de doorslag.” Braamhaar kijkt zijn ogen uit op het toernooi. “Alles is hier fantastisch geregeld. De lat ligt hier heel hoog, daarom is ook onze professionaliteit terecht vereist!”