Actueel Archief

Ben Hoijtink: “Een keer is het mooi geweest!”

15-06-2019

Wie kent ‘m niet bij de Grol? Ben Hoijtink, een man met een hele lange staat van dienst bij de club. Al meer dan (55!!) jaar lid en nog altijd actief.

Ooit begonnen als actief voetballer in de C-jeugd en later jarenlang in Grol 2 en Grol 3 uitkomend. Ben begon als jeugdleider in 1974 en was twee periodes lid van het jeugdbestuur; van 1986 tot 1991, daarna van 2005 tot 2009. Van 1991 tot 1994 woonde hij op het eiland Sint-Maarten in de Cariben waar hij werkzaam was in het onderwijs. Na die periode in het buitenland was hij samen met Rob van Meurs nog eens 10 jaar jeugdleider van Grol C2. Bij de eerste editie van het Marveldtoernooi, we schrijven 1989, was Ben ook al van de partij. Eerst begonnen als grensrechter tot zijn knie het begaf en daarna als teambegeleider. In totaal heeft hij dus maar liefst 27 keer meegewerkt aan dit fantastische toernooi. Hulde!

We horen in de wandelgangen dat dit je laatste Marveldtoernooi is?
“Dat klopt inderdaad. Na al die jaren is het een keer mooi geweest en moeten mensen zoals ik plaats maken voor de jongere generatie. Als ik zie hoe bijvoorbeeld jongeren als Mohlin Walterbos en Robin Brockötter hier als teambegeleider hun taak oppakken; geweldig! De teambegeleiding moet meer een mix worden tussen jong en oud. Uiteraard blijf ik volgend jaar als reserve beschikbaar.”

Welke clubs heb je door de jaren heen zoal begeleid?
“Ik heb veel Britse clubs begeleid en daarbij moet je denken aan Manchester United, Man City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Celtic Glasgow. Vooral in het begin van zo’n verblijf is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Je moet je voorstellen dat veel trainers van de staf voor de eerste keer op zo’n groot internationaal toernooi zijn en behoorlijk nerveus zijn. Ik heb ooit eens een trainer van Man United meegemaakt die ook voor de eerste keer naar Groenlo kwam. Hij controleerde alles en bleef maar vragen stellen. Het jaar daarop was hij weer op het Marveldtoernooi maar was helemaal relaxed. Het ging alleen nog bijna mis toen de bus voor de terugreis naar Schiphol een kwartier te laat was. Ik heb hem verteld dat alles goed zou komen en zijn antwoord was: “prima, laten we maar snel een biertje drinken!”


Heb je nog leuke anekdotes?
“Een aantal jaren terug zijn we uitgenodigd voor een weekend bij Manchester United.
Een soort vantegenprestatie en blijk van waardering van Man United voor onze inzet en begeleiding tijdens het Marveldtoernooi. We kregen bijvoorbeeld vrij toegang tot Carrington, het trainingscomplex vanManchester United net buiten de stad. Daar komt echt niet iedereen binnen. Dat was een geweldige ervaring. Ik moet er meteen aan toevoegen dat ik alleen maar goede ervaringen heb met Britse clubs. De eerste keer dat Celtic werd uitgenodigd was het meteen groot feest in het sportcafé. De afgelopen jaren heb ik altijd nieuwe teams begeleid; dat is toch telkens weer een uitdaging. Ik heb ooit eens een Japans team begeleid en die kregen hagelslag op tafel tijdens het ontbijt. Ze hadden nog nooit hagelslag gehad en gooiden het dan ook op brood zonder broodboter. Alle chocola viel tussen wal en schip. Dit jaar ben ik de begeleider van Puskas Akademia FC, een opleidingsclub uit Hongarije die is vernoemd naar de legendarische speler Ferenc Puskas. Puskas Akademia is voor de eerste keer deelnemer en ze willen zich echt presenteren.  Alle ouders van de spelers zijn meegekomen naar Groenlo, geweldig toch?”

Wat wil je nog meer kwijt?
“Ik heb al die jaren veel contacten opgebouwd en heel veel plezier gehad. Wat me door de jaren heen is opgevallen is dat de Nederlandse clubs nog een voorbeeld kunnen nemen aan de discipline van de buitenlandse clubs. De gedragsregels worden strak opgevolgd en nageleefd. Zeker in deze leeftijdscategorie is dat erg belangrijk.” Ben, bedankt voor je enthousiasme en je jarenlange inzet!