Actueel Archief

Sponsoravond, avond vol tradities

14-06-2019

Ieder jaar wordt er weer reikhalzend naar uitgekeken. Het Internationaal Marveld toernooi. Spelers, begeleiders, scouts en liefhebbers vooral naar het voetbal en ontmoetingen tussen voetbalstijlen uit diverse culturen, de ruim 300 vrijwilligers om weer een weekend lang een waardig gastheer en ambassadeur te zijn van sv Grol, sponsoren stiekem ook naar de donderdagavond voorafgaand aan het toernooi, de traditionele sponsoravond sv Grol/Internationaal Marveld toernooi. Ruim voor aanvang staat al een lange rij wachtenden al voor de ingang van de sporthal. Allen goed geluimd. Het belooft wederom een avond vol topentertainment, Grolse humor, gezelligheid en Achterhoekse gemoedelijkheid te worden, maar toch ook een avond vol tradities. Zo loopt het voorprogramma met Grolsprekers wederom uit, evenals het hoofdprogramma, maar hoe langer het uitloopt, hoe liever het de gasten is, want een andere traditie is immers de Grolsch beugelfles. Met Groenlo als bakermat van Grolsch is ervan oudsher namelijk een zeer hechte band tussen ons bourgondische vestingstadje en de bierbrouwerij, maar ook evenzo tussen sv Grol en de maker van het Grolse Lourdeswater. Vandaar een traditie om te koesteren.

Mooie affiche
Het programma beloofde op voorhand al veel goeds met op de affiche internationaal topscheidsrechter Bjorn Kuipers en het cabaret duo Joost Frank en Martijn Gelinck uit Groenlo. De verwachtingen werden meer dan overtroffen. Als een trotse voorzitter van het toernooi, Marco Frank, en Hans Scheinck als voorzitter van sv Grol de 500 aanwezigen welkom hebben geheten en hiermee de avond geopend, zijn het Mathijs Roorda van Businessclub sv Grol (BCG) en Dennis Dibbets van de SEAG (Stichting Exploitatie Accommodatie Grol) die het een en ander vertellen over de BCG en de laatstgenoemde over het kunstgrasproject dat onlangs afgerond werd met de oplevering van een drietal kunstgrasvelden.

De businessclub sv Grol (BCG) schenkt een cheque van € 9.000,-- voor de voetbalopleiding van de  jeugd "s.v. Grol voetbalschool".


Bjorn Kuipers   
Dan het hoofdprogramma. Iedereen heeft inmiddels zijn eerste beugelfles, beslagen en wel nog, ingeruild voor een nieuw exemplaar. Laat maar komen. Bjorn Kuipers weet vanaf het beginsignaal tot en met de ruime blessuretijd zeer te boeien en te inspireren. De nadruk ligt op ‘leiderschap en teamverantwoordelijkheid’. “Ik kan alleen maar goed presteren door een blindelings vertrouwen in team Kuipers te hebben. Had ik ooit gedacht dat ik dit niveau aan zou tikken? No way! Ik was op 16-jarige leeftijd gewoon een bescheiden, onzekere scheidsrechter toen ik begon wedstrijden te leiden. Dat komt niet omdat Kuipers een goede scheidsrechter is. Ik heb alles te danken aan mijn team, de mensen waar ik mee het veld op ga, mee in verbinding sta. Ook de mensen die me af en toe een schop onder mijn kont gaven toen ik dat nodig had of een schouder om uit te huilen.” Aan de hand van beelden laat Kuipers in interactie met de zaal cruciale momenten in wedstrijden zien en neemt de aandachtige toehoorder mee in het proces te komen tot een beslissing. Secondenwerk, met enorme belangen. Ook vertelde Kuipers over zijn leven als ‘kruidenier’. “Ik vind het een fantastisch vak. Het gaat om passie voor de klant en te luisteren naar de mensen op de werkvloer. Alleen samen kun je winnen.”

 

Joost en Martijn
Na internationale allure tijd voor de lokale helden Joost en Martijn. “Droger dan uit de droger,” aldus Hans Scheinck. De mannen maken hun faam geheel waar. Schuddebuikend van het lachen wordt de avond voortgezet onder het genot van talloze ‘groene pretcylinders.’ Na afloop is het Kuipers die volop poseert en de tijd neemt handen te schudden en complimenten in ontvangst te nemen. Kuipers kijkt zelf ook terug op een geslaagde avond. “Het was een fantastische gezellige avond. Als 500 man echt aandachtig luistert, echt stil hebt, met zoveel bier op tafel. Grolsch is natuurlijk een mooi merk hier in de regio, en nog mooier in Groenlo, dan moet ik zeggen dat ik met enorm veel plezier terugkijk op deze avond. Super georganiseerd, 300 vrijwilligers die zo’n toernooi organiseren, met heel veel liefde en passie. Ik kijk er super op terug. Gaaf!” Een laatste traditie wordt eveneens in ere gehouden. Na afloop verplaatsen zich velen naar het sportcafé zich velen naar het sportcafé voor de naborrel.
 

Enkele quotes die we u niet willen onthouden:

S.V. Grol Voorzitter Hans Scheinck:
“Vanavond gaan we voor een record, voor de verbreking van het aantal van 25.000 beugelflessen van afgelopen jaar.”

“Grol 1 kwam drie punten te kort voor een succesvolle afsluiting van het seizoen. Geen nacompetitie. Weet u nog die carnavalszondag, de 11e van de 11e , de verloren wedstrijd in die carnavalsshirts tegen Ruurlo.”


Bjorn Kuipers:
“Optimale prestaties worden geleverd door teamwork.”

“Een honderd procent gele kaart heb ik altijd rechts in mijn voorzak, een honderd procent rode kaart heb ik altijd in mijn kontzak of in de borstzak. Maar ik heb ook heel veel momenten dat ik twijfel, dat ik het niet weet of ik geel of rood moet geven. Weet je wat ik dan doe? Dan grijp ik naar mijn linker broekzak, waar mijn boekje met een gele en een rode kaart inzit. Dat pak ik dan en win effen tijd. Enkele seconden slechts, maar ik maak wel gebruik van die paar seconden.”

“Ik heb zelf ook gevoetbald, had altijd wat te zeiken tegen de scheidsrechter. Totdat mijn vader zei ‘ga zelf fluiten dan’. Dat heb ik toen gedaan.”

“Het vak scheidsrechter zijn is niet altijd gemakkelijk, maar wel ontzettend gaaf om te doen.”

“Ik heb bijzonder veel respect voor al die ventjes die op zaterdagmorgen door weer en wind op dat fietsje stappen en op dat veld staan leiding te geven, die enorm veel druk voelen van ouders aan de zijlijn, om te vertellen dat ie het beter moet doen.”

“Als er in mijn werk veel druk op de ketel zit, dan is het voor mij een enorme afleiding om wedstrijden te leiden, maar andersom ook. Als ik een cruciale fout heb gemaakt, waarmee ik blijf zitten, dan is het zo fijn dat je de volgende dag in de supermarkt de komkommers en bloemkolen recht mag leggen, een keer achter die kassa te springen.”

“Wij kunnen niet meer zonder technologie. Die VAR is zo belangrijk. We gaan naar een nieuwe vorm van arbitrage toe. Die VAR is er om ‘clear and obvious mistakes’ uit het voetbal te halen. Ieder doelpunt wordt gecheckt. Is er geen buitenspel of duw werk aan vooraf gegaan, een bal over de zijlijn.”

“Het vrouwenvoetbal heeft een enorme sprong gemaakt in Nederland en in de wereld. Het is fantastisch dat die dames in 2017 Europees kampioen werden. Het is nog fantastischer dat wij dat als Nederlanders dat Nederlands elftal volgen en dat die Jill Roord uit Oldenzaal in die laatste minuut tegen Nieuw Zeeland dat doelpunt maakte. Ik ben trots op die dames uit het Nederlands voetbal.”

“Als mens, vereniging of bedrijf moet je trots zijn op wat je doet. Straal dat een beetje uit. Laat mensen zien dat je trots bent op wat je doet. Probeer het te doen met de juiste focus, met een lach. Doe dat met elkaar, elkaar een stukje succes gunnen. Vrijdagavond trappen jullie af, zondagmiddag sluiten we af. Gaat het dan alleen maar over winnen? Nee! Het gaat ook over fairplay, plezier, elkaar een beetje het succes gunnen. Doe dingen met plezier en met passie.”

 

Joost en Martijn:
“We zijn beiden voortgekomen hier uit de jeugdopleiding bij sv Grol. Ik werd vroeger al de Dennis Bergkamp van Grol genoemd. Niet qua voetbal, maar ik heb ook vliegangst.”

“Vroeger heb ik altijd met mijn buurjongetje gevoetbald, totdat ik van mijn ouders een echte bal kreeg.”

“Het is zo mooi dat de Jumbo en Albert Heyn elkaar gevonden hebben in Groenlo. Kijk naar dit toernooi. We hebben hier het Jumbo kidsplein en ze hebben met Albert Heyn afgesproken dat zij op de kleintjes blijven letten.”

“De Nedap kon helaas niet aanwezig zijn vanavond. Goh, konden die niet? Nee, die zijn geen sponsor.”

“Als er echt een God zou bestaan, dan zou hij van Doutzen Kroes wel een tweeling gemaakt hebben en niet van Raymond van Meenen.”

“Bij Grol had zich ene speler van buiten aangemeld. Had gespeeld bij Excelsior. Mocht meteen meetrainen met het eerste. Hij bakte er helemaal niks van. Bleek dat ie tuba had gespeeld bij muziekvereniging Excelsior.”

“Het aantal vrijwilligers op dit toernooi 320 vrijwilligers! Als de fusie met de Grolse Boys doorgaat kunnen dat er maar zo in een keer 321 zijn.”

“Kijk eens naar de organisatie. Al 29 jaar lang waren ze verkleed als buschauffeur van de Ariva. En nu lopen ze erbij alsof ze een liedje van The Backstreet Boys gaan playbacken.”

“Ik weet nog goed toen Anderlecht hier was. Die supporters schreeuwen ‘Anderlech, anderlech’. Ging Hennie Wildenborg alle lampen verwisselen.”