Actueel Archief

Spelers Auxerre onder de indruk van klompenfabriek

27-05-2010

Franse spelers bezoeken de oer Nederlandse Klompenfabriek in Beltrum

Tulpen en Klompen
Op school in Frankrijk leren ze dat Nederland het land van de tulpen en klompen is en waarschijnlijk wordt daar sinds vorig jaar het Internationale Marveldtoernooi vast mee in één adem genoemd. Maar de cultuur opsnuiven en zien hoe bijvoorbeeld klompen gefabriceerd worden daarvan hebben ze totaal geen idee.
auxerre klompen 1

Rondleiding

De spelers en begeleiding van het jeugdteam van Auxerre kunnen dit inmiddels haarfijn uitleggen als ze eenmaal terug in Frankrijk zijn na de rondleiding in Klompenfabriek Nijhuis in Beltrum, 5 kilometer buiten Groenlo. Want veel zal ze bij gebleven zijn. Iedereen keek zijn ogen uit tijdens de rondgang door het bedrijf. Het is Femke van Leeuwen die de gasten namens het bedrijf in vloeiend Frans welkom heet ("Ik heb een tijdje in Frankrijk gewoond", vertrouwd ze ons toe.) Femke vertelde het een en ander over de geschiedenis van de klomp en de totstandkoming ervan. Ook directeur Paul Nijhuis in hoogsteigen persoon en zijn partner Jet heten het Franse gezelschap welkom. Zo'n 30 handen worden geschud; "Bonjour, bonjour, bonjour..."
auxerre klompen 2

Een reus in klompen

Terwijl Femke duidelijk en kundig haar verhaal afstak vertelde Nijhuis in het Engels tussendoor enkele anekdotes over de klompen en de dragers ervan. Over de reuzenklompen die hij laat zien vertelde hij dat deze gedragen zijn door 'a very big strong man from 14 meter high.' De meeste kinderen lachen, maar ook een enkeling lijkt toch te twijfelen of dit wel mogelijk is.
auxerre klompen 3

Cruyff

Ook vraagt 'le patron', zoals Femke haar baas aankondigde, de geboeid luisterende voetballertjes of zij weleens van Johan Cruyff gehoord hebben. De leiders en trainers knikken, maar ook de meeste jonge spelers klinkt de naam niet wereldvreemd in de oren. Nijhuis: "Do you know why Johan Cruyff became such a good player?" Ze schudden nee. "Because he started his carreer on these shoes." Iedereen lachte. Er werden volop foto's gemaakt en in de souvenirshop leuke aandenkens gekocht voor thuis. Niet zomaar leuke klompen of sloffen in de vorm van klompen, maar nu souvenirs met een verhaal.
Auxerre klompen 4

Persoonlijk souvenir

Het Franse gezelschap bedankte Paul Nijhuis voor zijn gastvrijheid en overhandigde hem een vaantje van Auxerre als aandenken aan het bezoek. Nijhuis bedankte hen hartelijk en verraste het team met de toezegging vandaag of morgen voor elke speler en leider een klompje te maken met daarop het eigen clublogo. "Ik zal het zondag hoogstpersoonlijk komen brengen." Een mooi gebaar van de sympathieke Beltrummer.       
Auxerre klompen 5