Actueel Archief

Nieuwe rol voor Karel van den Heuvel

02-06-2018

Karel van den Heuvel is een bekend gezicht op het Marveldtoernooi. Karel is jaren actief geweest als scheidsrechter, nu is hij voor het eerst Hoofd Scheidsrechterszaken.

Dit zou hij gaan doen met Eric Braamhaar, maar Eric is sinds kort aangesteld als wethouder in de gemeente Rijssen. Hij heeft piketdienst dit weekend en moest om die reden helaas verstek laten gaan.  

 

Leuk dat je er weer bent! Hoe vaak ben je hier al geweest?

“Dat vind ik zelf ook, haha. Ik twijfel of dit de zevende of de achtste keer is, in ieder geval al heel wat jaren. Dit jaar in een nieuwe rol als Hoofd Scheidsrechterzaken, daarvoor als scheidsrechter. Ik ben blij dat ik hier weer ben. Dit is het toernooi waar we het hele jaar naar uitkijken.”

 

Wat maakt dit toernooi zo mooi?

“Het is het totaalplaatje dat dit evenement zo fantastisch maakt. De accommodatie is top, zowel op het sportpark als de accommodatie op Marveld. Het is lekker dichtbij en dat maakt het uniek. Ook de vrijwilligers maken het toernooi tot een succes. Of ik nu hier met jou zit of ik zie de jongens van de nevenactiviteiten druk aan het werk, elke vrijwilliger neemt zijn taak serieus en is er ook heel goed in. Het is uniek dat er zoveel vrijwilligers meewerken aan zo’n topevenement. Uiteraard is het sportcafé ook helemaal top. Gezelligheid staat er hoog in het vaandel, ik hou daar van.”

 

Hoe bevalt de nieuwe functie?

“Ik vind het erg leuk! Omdat ik niet meer fluit, vind ik het heel leuk om met iets tastbaars bij te dragen aan het toernooi.”

 

Wat is je taakomschrijving?

“Ik ben vooral aanspreekpunt voor de scheidsrechters. Ze kunnen bij mij komen als er dingen gebeuren die niet thuishoren op dit toernooi. Wangedrag door spelers en begeleiders wordt niet getolereerd, Fair Play staat hoog in het vaandel. Ook ben ik verantwoordelijk voor de aanstellingen van de scheidsrechters. Zorgen dat ze niet te vaak dezelfde teams fluiten, degene die ’s morgens vroeg een wedstrijd gaat fluiten, mag de dag erop wat later beginnen, dat soort dingen. Pas bij de kruisfinales gaat de scheidsrechter fluiten die wat meer toernooi-ervaring heeft of goed gepresteerd heeft op het toernooi. We hebben alleen maar goede scheidsrechters hier, dat sowieso. Maar dit zijn de dingen waar ik op let als ik ze aanstel.”

 

Je hebt een aantal jaar gefloten. Nu ben je in een andere functie betrokken bij het toernooi. Beleef je het toernooi nu op een andere manier?

“Nee, eigenlijk niet. In feite beleef ik het hetzelfde als andere jaren. Het verschil is alleen dat toen ik scheidsrechter was, je wel eens wat later aanwezig kon zijn. Of tussendoor even een uurtje op bed kon liggen. Ik vind dat ik in deze functie de hele dag aanwezig moet zijn, van het moment dat de eerste wedstrijd begint tot aan het laatste fluitsignaal. Dat hoort er gewoon bij. En ’s avonds probeer ik natuurlijk de sfeermaker te zijn, net als voorgaande jaren. Dat gaat me aardig goed af, haha.”

 

Dus er gaat wel gezongen worden vanavond?

“Ja, natuurlijk! Dit is een weekend van tradities. En een liedje zingen in het sportcafé is er daar één van. Het gaat een hele gezellige avond worden, daar ben ik van overtuigd.”