Actueel Archief

Spelers willen best veranderen

21-05-2017

Jan van Loon (28 december 1965) uit Valkenswaard is vanaf 2014 werkzaam bij de jeugdopleiding van Arsenal.

Hij is er actief als trainer maar werkt ook aan vernieuwing in de structuur van de Academy. Wie is deze Jan van Loon en wat onderscheidt hem van andere opleiders in het jeugdvoetbal?

Jan van Loon volgt het CIOS in Sittard. Jan daarover: “Als 16-jarige heb ik al op jonge leeftijd een richting moeten kiezen. Zelf als voetballer verder gaan of mezelf ontwikkelen in het trainersvak. Het is dat laatste geworden. Mijn carrière is in een stroomversnelling gekomen door een stage bij PSV. Ik heb meegelopen aan de hand van Guus Hiddink en andere grote namen. Na zes jaar PSV ben ik via de KNVB hoofd jeugdopleiding geworden bij Willem 2.” Jan vindt nog steeds dat een goede hoofd jeugdopleiding essentieel is voor iedere club. Dat wordt volgens hem nog wel eens onderschat.

Jan van Loon vindt dat de gemiddelde trainer te veel werkt met vaste patronen en structuren. Jan: “Je moet voor ieder team en iedere speler een competitieve arena creëren. Creatieve spelers (vaak ook wat lastiger in de omgang) krijgen kritiek omdat ze handelingen verrichten die niet precies passen in het plaatje van de trainer. Onzin! Juist deze spelers moet je uitdagen en prikkelen. Je moet daar op een andere manier mee werken dan spelers die wel behoefte hebben om in een vast tactisch concept te spelen.” Jan geeft vanuit zijn rol bij Arsenal veel feedback aan trainers en spelers. “Ze moeten zelf mee denken en met oplossingen komen. Telkens meebewegen met veranderende omstandigheden. Spelers willen best veranderen, maar ze willen niet veranderd worden... Hoe je het dan voor elkaar krijgt om een speler naar een hoger plan te krijgen, daarmee raak je de essentie van een jeugdopleiding.”

Jan van Loon werkt bij Arsenal met een fulltime video-analist. “We willen ons verhaal naar de speler ondersteunen met beelden en statistieken. Dan beklijft ook beter wat we bedoelen. Soms gebruiken we het ook om ouders uit te leggen welke richting we met een speler uit willen. Op fact sheets laten we in kleuren zien hoever een speler is op allerlei vaardigheden die een speler moet beheersen.” Jan organiseert bij Arsenal een soort van themabijeenkomsten. Die gaan dan over 'pressing, top defending, free kicks' etc. Zo ontstaat een bibliotheek die alle trainers kunnen raadplegen.” Jan geeft aan dat spelers ook steeds meer via de digitale weg geholpen worden. “Ze spelen FIFA en in die digitale omgeving kun je ze ook tactisch scholen. We zijn daar al heel ver in.”

Arsenal heeft in Londen en omgeving diverse 'Development Centres'. Jan: “We geven van daaruit soccer lessen en doen aan ‘social work in the neighborhoods’. We betrekken ouders en scholen. Dat maakt onderdeel uit van de Arsenal-visie.” Jan vervolgt: “Een jeugdspeler moet graag voor Arsenal willen spelen. We doen het maximale in begeleiding en hebben echt veel aandacht voor het menselijke aspect. Je kiest daar dus bewust voor. Als een speler dan aangeeft bij een andere club een contract te kunnen krijgen, dan wensen we hem veel succes en plezier. Het is dan graag of niet! Dat onderscheidt Arsenal van andere clubs in Engeland.”


Aftermovie 2019 door eDroneVideo

FC Barcelona winnaar 30e Internationaal Marveldtoernooi

Na een rustige start was het al snel weer erg druk op de zondag, de finaledag van het Internationaal Marveldtoernooi, evenals de voorgaande twee dagen. Dit mede door het fantastische voetbalweer tijdens het toernooi. Het voetbal was net als voorgaande jaren van erg hoog niveau. Met teams uit zoveel verschillende landen was het prachtig de verschillende speelstijlen te zien en te kunnen vergelijken.

Stichting Huntington Oost Achterhoek

“Het is een prachtig toernooi, op een prachtige accommodatie, en zo’n perfecte organisatie. Echt top!”

Overal zitten ze

Ze zijn met ruim 320 in getal overal te vinden op en om Sportpark Den Elshof. Onze vrijwilligers. De motor van ons toernooi. Onmisbaar. Velen zijn zichtbaar, maar nog veel meer van hen zijn onzichtbaar. Zoals de keukencrew die geen wedstrijd ziet. In alle hoeken en gaten zijn te vinden op het sportpark. Geen ruimte wordt onbenut gelaten. Chapeau!

Gaston Taument: het ultieme Feyenoordgevoel

Oud profvoetballer Gaston Taument loopt al een aantal Jaren mee in de voetbalwereld. Taument speelde jarenlang bij Feyenoord maar werd in 1995 door Louis van Gaal persoonlijk gebeld of hij voor Ajax wilde voetballen.

404 Pagina niet gevonden

Helaas kunnen we de door u opgevraagde pagina niet vinden. Klik hier als u naar de homepage wilt.
404 Page not found

Unfortunately the requested page is not found. Click here to return to the homepage.