Actueel Archief

Franca Overtoom, onthoud die naam

20-05-2017

Haar vriend, scheidsrechter Laurens Gerrets, is al jarenlang verbonden aan het Marveld Toernooi. Aangestoken door zijn enthousiaste verhalen is nu ook Franca Overtoom zelf aanwezig op het toernooi. De 25-jarige vrouwelijke assistent-scheidsrechter uit Obdam is de zus van voetballer Willie Overtoom. Al sinds haar tiende fluit ze jeugdwedstrijden en in 2010 voltooide ze de basisopleiding scheidsrechter.

Ze is net klaar met haar tweede wedstrijd van het toernooi en de zenuwen zijn weg. “Ik ben altijd een beetje zenuwachtig voor de wedstrijd maar het ging gelukkig heel goed. Dit is een fijn toernooi, mooie sfeer, veel publiek en ook nog eens mooi weer. Het is fantastisch wat jullie allemaal doen. Ik zie ontzettend veel mensen die zich inzetten voor het toernooi, heel mooi. Ik hoop er volgend jaar zeker weer bij te zijn.”Franca is, naast bijzonder sympathiek en toegankelijk, ook ambitieus; ze hoopt en verwacht volgend jaar haar debuut te maken in de Jupiler League. Toch wil ze geen scheidsrechter worden. “Ik wil echt blijven vlaggen. Ik vind het leuk en ik heb als assistent-scheidsrechter meer kansen om door te groeien.” Ondanks dat vrouwenvoetbal booming is in Nederland, zijn er maar weinig vrouwelijke scheidsrechters. “We hebben nu 69 vrouwen die voor de KNVB fluiten, het zou mooi zijn als dat er meer worden de komende jaren.”

Ooit begon Franca met vlaggen omdat hij ouders haar zo onzeker vonden en hoopten dat de sport een positieve uitwerking zou hebben. Van die onzekerheid is gelukkig én terecht, geen sprake meer. “Nee, daar ben ik gelukkig helemaal van af.” Franca Overtoom, onthoud die naam. We gaan nog veel van haar horen in de voetbalwereld.