Actueel Archief

Scout Jan van der Lee, “we leiden op en verkopen door.”

20-05-2017

Het sportcafé van S.V. Grol is nog leeg, maar hij is er als eerste: Jan van der Lee, de 83-jarige scout voor Ajax uit Zwolle. Hij gaat alle jeugdtoernooien in het oosten af (ook o.a. RKZVC Zieuwent) en speurt naar talent voor de AFC Ajax.

Hij kan zich geen jaar herinneren dat hij er niet bij was, ”ik ga in de ochtend vroeg weg, want dan is het minder druk op de weg!” Hij roemt de aardige sfeer hier en hij vindt dit het beste georganiseerde toernooi wat hij kent. “Europese top. Het is hier altijd druk. Een minpunt vind ik dat ik hier geen drie velden tegelijk kan overzien. Wij als scouts kennen elkaar allemaal. Die kijkt voor die club en die voor die club.”, aldus van der Lee.

 

Op dit moment zit hij bij te praten met Gert-Jan Verbeek, de voormalige scout van PSV. De heren zijn nog kras voor hun leeftijd, dat valt niet zo op, maar dat ze schrijfmappen bij zich hebben verraadt hun taak een beetje. Van der Lee merkt op, ”Ik kijk alleen en ik rapporteer. Voor de rest houd ik me nergens mee bezig. We leiden op en verkopen door.”

Gevraagd naar zijn ontdekkingen somt hij moeiteloos Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong op. “En de jongen die nu vanuit Rusland weer bij Vitesse is gaan spelen heb ik ooit naar de jeugd van Ajax gebracht. De naam ontschiet me even.” Het blijkt later om Alexander Büttner te gaan, de Doetinchemmer, die na enkele jaren succesvol bij Vitesse te hebben geacteerd nog bij Manchester United terecht kwam. Vervolgens maakte hij de overstap naar Dinamo Moskou, om afgelopen seizoen weer op het eigen adelaarsnest in Arnhem terug te keren bij Vitesse.

Zomaar een tweetal van die anonieme personen, die achter de schermen het liefst in stilte het nodige werk verrichten. Altijd aandachtig aanwezig!