Actueel Archief

André van der Leij; kent u hem nog?

28-05-2016

“Dit toernooi is echt top; wat een gastvrijheid hier!”

Aldus André van der Leij, inmiddels al weer 66 jaar oud en nog steeds gezegend met een bos krullen die inmiddels wel wat grijs is.

Van der Leij, getogen in Bredevoort, was als profvoetballer 8 jaar actief  bij de Go Ahead Eagles (Eredivisie) en later nog 2 seizoenen bij  de Superboeren in Doetinchem. Hij en Guus Hiddink waren er begin jaren ‘70 bij toen De Graafschap voor de eerste keer naar het hoogste niveau promoveerde. Echt bekend werd hij met de mini voetbalshow, wekelijks op TV en gepresenteerd door NCRV boegbeeld Dick Passchier.

Van der Leij begon een sportzaak aan de Patronaatstraat in Lichtenvoorde en bouwde zijn carrière af bij Longa’30. Als middenvelder bracht hij Longa van de 4e klasse naar de 1e klasse. “Ik herinner me de streekderby’s tegen SV Grol nog als de dag van gisteren. Hoe de mensen er mee bezig waren; dat was geweldig!”

André woont sinds twee jaar in Ulft na een avontuur in Ghana. “Ik ben daar twee jaar hoofdscout geweest bij de Red Bull Academy. Deze voetbalschool leidt talenten op voor Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig en Red Bull New York.  De Red Bull Academy is de grote concurrent van Right to Dream, het team dat vorig jaar het Marveldtoernooi won. Ik heb de laatste tijd wat meer afstand van het voetbal genomen maar als liefhebber hoop ik nog jaren naar Groenlo te komen!”