Actueel Archief

Een Ghanese Brabander in Groenlo

31-05-2015

Vorig jaar was Eric Addo voor de eerste keer op het Marveld toernooi en “zijn” PSV ging er meteen met de eerste prijs vandoor. Addo loopt nu aan de hand van trainer Edwin de Wijs stage bij de C-jeugd van PSV. Hij is in het bezit van het TC II diploma en druk bezig met de TC I cursus.

Voor de weinige voetballiefhebbers die Eric Addo niet kennen: Eric is geboren in Ghana en kwam als betaald voetballer op jonge leeftijd via Club Brugge naar PSV. De toenmalige trainer Eric Gerets nam hem vanuit Belgie mee naar Eindhoven. Addo voetbalde als verdediger ruim 200 wedstrijden voor PSV en Roda JC. Hij speelde ook in het nationale elftal van Ghana meerdere malen om de Afrika cup. De “Black Stars” met Addo in de basis werden tijdens het WK van 2006 in Duitsland (het allereerste WK voor Ghana) in de achtste finales uitgeschakeld door Brazilië.

Was deze wedstrijd een van de hoogtepunten?

“Eigenlijk niet. We hadden een beresterk elftal maar we werden weggecounterd door Brazilië dat heel slim speelde. Het was dus wel erg leerzaam. Ik wil trouwens wel even zeggen dat ik dit weekend supertrots ben op mijn landgenoten uit Ghana. De jongens van Right to Dream spelen met lef en zelfvertrouwen. Ze zijn erg beweeglijk en spelen de bal erg snel in.”

Wat is je ambitie als trainer?

“Eerst wil ik mijn TC I diploma zien te halen en dan kijken we wel verder wat er op mijn pad komt. Ik wil zo veel mogelijk leren. Als trainer sta je niet in het veld maar erbuiten en je moet dus op een andere manier je fanatisme zien over te brengen. Rustig blijven is erg belangrijk. Ik praat ook veel met deze jonge spelers over hun spel en probeer op die manier natuurlijk veel van mijn ervaring mee te geven. De filosofie van PSV is om zo veel mogelijk oud-spelers bij de trainersstaf te halen. Voorbeelden hiervan zijn Luc Nilis, Jurgen Dirckx, Twan Scheepers, Andre Ooijer en Wilfred Bouma.”

Wat vindt je van de entourage hier?

“Ik ben hier voor de tweede keer en alles staat als een huis. Het niveau is prima, alleen hebben wij met PSV O 15 wat meer moeite om aan te haken dan vorig jaar. We hebben wat meer eerstejaars spelers die fysiek ook wat minder zijn, maar het is voor die jongens alleen maar een goede leerschool.”

Vanavond een biertje drinken in het sportcafé?

Ik drink geen alcohol en ik ben redelijk vermoeid. Ik hoorde dat er nog mensen naar een 80s/90s feest in Groenlo gaan en ik wens ze veel plezier!”