Actueel Archief

Auxerre wint 20e Marveld Toernooi

07-06-2009

De Franse debutant op het 20e Marveld Toernooi, Auxerre heeft de finale tegen Real Madrid met 2-1 gewonnen en mag de grote bokaal mee naar huis nemen.

Vorig jaar was Real Madrid de eerste twee dagen van het toernooi erg overtuigend. Toch verloren zij toen de kruisfinale en wisten dus niet de finale te bereiken. Dit jaar namen zij revanche. Zij eindigden tweede in hun poule achter de andere finalist, Auxerre en met penalty’s wonnen ze van Lokomotiv Moskou in de kruisfinale.  Auxerre en Real Madrid hadden elkaar in de poule al getroffen en de Franse ploeg won toen van de Spanjaarden met 1-0. In de finale bevestigde Auxerre  dat dit geen toevalstreffer was en versloeg Real Madrid wederom.

Ieder jaar kiest een team van scouts de beste keeper en speler van het toernooi. Bij de keepers was dat dit jaar moeilijk aangezien er erg veel keepers-wisselingen hebben plaatsgevonden. Toch stak er eentje bovenuit en dat was Alfonso Herrero Peinador van Real Madrid. Hij is sterk in coaching, de baas in zijn doelgebied, geeft goede reacties en laatste en natuurlijk erg belangrijk voor een keeper: hij heeft uitstekende reddingen.

De beste speler van het toernooi werd Mirco Born. Mirco is een snelle en explosieve speler die zich (fysiek) sterk toont in duels. Hij heeft een goed scorend vermogen en heeft alle wedstrijden in dit toernooi gespeeld. Als verbeterpuntje wil de jury hem nog meegeven te werken aan zijn omschakeling.
Naast de prijs voor beste speler mocht Mirco Born nog een prijs in ontvangst nemen. Hij is namelijk met maar liefst vijf doelpunten ook nog  eens de topscoorder van het 20e Marveld Toernooi geworden.

Als meest waardevolle speler van SV Grol is gekozen Mart Willemsen. Volgens het juryrapport is Mart onverzettelijk. Hij is zowel binnen als buiten het veld een voorbeeld voor de hele groep. Deze voetballer met persoonlijkheid is als aanvoerder een verlengstuk van de begeleiding.De aanmoedigingsprijs ging naar Twan Scholten. Hij behoorde tot de betere spelers van de groep. Ondanks dat dit voor hem een nieuwe rol was hij een uitstekende laatste man die 100% inzet heeft getoond en nooit opgeeft. Over het algemeen had de begeleiding van Grol niets dan complimenten voor het gedrag van alle grolspelers zowel binnen als buiten het veld. 

Twee buitenlandse debutanten op het Marveld Toernooi wisten de troostfinale te bereiken. Het Spaanse Valencia en het Russische Lokomotiv Moskou hadden elkaar ook al getroffen in de poule waar hun wedstrijd onbeslist bleef in een 1-1. In hun tweede ontmoeting liepen de spanningen op. Uiteindelijk wisten de Russen de 1-0 op het scorebord te brengen en gingen naar huis met de derde plaats op het Marveldtoernooi, terwijl Valencia de boeken in  gaat als vierde in het eindklassement.

FC Twente/Heracles wist het er van alle Nederlandse ploegen het beste af te brengen. In de poule heeft de Twentse club het tegen beide finalisten opgenomen. Tegen Real verloren ze met een kleine 0-1 maar in haar laatste poulewedstrijd won ze van Auxerre met 2-0. In de slotwedstrijd won zij van het Belgische Anderlecht en bezette hiermee de 5e plaats, de Belgische club naar de 6e stek verwijzend. Feyenoord die al voor de 17e keer deelnam aan het Marveldtoernooi nam het in de wedstrijd om de 7e en 8e plaats op tegen nieuwkomer Rode Ster Belgrado. De Servische club wist deze match winnend af te sluiten met 1-0 en bezet hiermee de 7e plaats terwijl Feyenoord met de 8e plek dit toernooi afsluit.

PSV uit Eindhoven en het Engelse Manchester United speelden om de 9e en 10e plaats. PSV won met 4-1 van Manchester United die dit jaar een erg jong team meegebracht had. In de onderste regionen streden SV Grol en de winnaar van vorig jaar, Hertha BSC tegen elkaar. De ploeg uit Duitsland won met 4-1 van de thuis club. SV Grol mag dan laatste zijn geworden, ze deden dit met zeer verdienstelijk voetbal. In de laatste poulewedstrijd kwamen ze zelfs, met een doelpunt van Mathijs Warnar, nog voor te staan tegen Feyenoord.

Het bestuur van het Marveld Toernooi is erg tevreden over de jubileum editie. De bezoekersaantallen waren fantastisch. Er hebben zich geen ernstige blessures voorgedaan. Zelfs de weergoden hielpen mee. Zaterdag bleef het droog tot net na het laatste fluitsignaal van die dag en ook op de zondag was het heerlijk voetbal weer; niet te warm niet te koud.  De sfeer op het terrein was formidabel.