Actueel Archief

30-05-2015

‘Je moet altijd proberen een wedstrijd te leiden’

In het kader van de opleiding van jeugdscheidsrechters binnen sv Grol was het voormalig hoofd scheidsrechtersopleidingen Raymond van Meenen, vaste gast op toernooi,  die zijn diensten aanbood om een clinic te organiseren voor het jeugdige scheidsrechterskorps dat in opleiding is om wedstrijden te leiden van leeftijdsgenoten, of net iets ouder. De jonge Grolfluitisten kregen als oefening mee een wedstrijd te gaan volgen van een betaald voetbalscheidsrechter, Tom van Sichem  of Kevin Blom.  Tom van Sichem werd door Marc Houwer gevolgd tijdens de wedstrijd Right to Dream Ghana – Feyenoord en Kevin Blom door onder andere Titus Hoffman, Jorrin Paardenkooper, Pepijn Analbers en Nick Hoffman tijdens Atletico Paranaense – PSV.

Als de jongens in de sporthal klaar zitten om de wedstrijd te evalueren met hun voorbeelden, komen beiden met het zweet nog op hun voorhoofd enthousiast aangelopen en worden eerst handen geschud. Mooi om te zien hoe de jongens tegen beiden opkijken. ‘Jullie mogen alles zeggen hoor jongens. Tips kunnen we altijd gebruiken, ook van jullie. Wij doen ook niet altijd alles goed in een wedstrijd maar maken minder fouten dan voetballers, grappen we wel eens tegen hen.’ De jongens lachen. Het ijs is gebroken.

‘Floot hij veel?’

Dan vraagt Raymond om de jongens hun eerlijke mening te geven. Marc is van mening dat Tom van Sichem zojuist een goede wedstrijd heeft gefloten. Raymond vraagt Marc of het hem opgevallen is wat Tom vooral deed. Deze blijft het even stil. ‘Floot hij veel?,’ vraagt Raymond, als Marc het antwoord even schuldig moet blijven. ‘Nee, eigenlijk niet,’ antwoordt Marc kort. ‘Dus wat wilde hij?,’ vraagt Raymond door. ‘Zo veel mogelijk door laten spelen?,’ reageert Marc twijfelend vragen. ‘Juist, dat klopt,’ zegt van Sichem, die blij is met het inzicht van Marc. ‘Je moet altijd proberen een wedstrijd te leiden. Weet je waarom ik liet doorspelen bij die ene overtreding? Als hij alsnog de achterlijn had gehaald had de speler misschien wel een prachtige voorzet kunnen geven,’ beschrijft van Sichem een spelsituatie.

‘Hands of stafbaar hands’

Kevin Blom krijgt direct al te horen van Jorrin dat volgens hem Kevin goed communiceert met zijn assistenten. Dan vindt één van de jongens dat Kevin had moeten fluiten voor een penalty in verband met een handsbal. Kevin grijpt dit moment aan om met de jongens te bepreken wanneer er nu wel of geen sprake is van een handsbal. ‘Wie weet dat van jullie?,’ vraagt hij. ‘Als je je arm vlak langs je lichaam houdt is geen hands,’ zegt Pepijn. ‘Helemaal goed,’ complimenteert Kevin een glunderende Pepijn. ‘Je hebt hands en strafbaar hands,’ begint hij. ‘Als het een natuurlijke houding is dan is het geen hands. Als de hand naar de bal toegaat wel.’

‘Er uit sturen’

Aan het eind van de sessie vragen beide ‘grootheden’ of de jongens zelf nog een situatie hebben meegemaakt die ze moeilijk vonden. Nick vertelt dat hij het lastig vond dat een speler in de wedstrijd tegen hem begon te zeuren dat hij het niet goed zou doen. ‘Wat heb je toen gedaan?,’vraagt Tom. ‘Ik wilde hem er eerst uitsturen, maar ik heb hem er twee minuten uitgestuurd.’ ‘Dat heb je goed gedaan jongen,’ bevestigt Kevin de gemaakte keuze. Nick straalt.