Actueel Archief

Keeperstalent genetisch bepaald

30-05-2015

Vrijdagavond was Raimond van der Gouw ook aanwezig op het Marveldtoernooi. Zijn zoon Ennio is sinds kort keeper van FC Twente C1 en is dit weekend dus ook actief in Groenlo. Ennio was tot vorig jaar veldspeler en besloot toen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

 Raimond van der Gouw, geboren in Oldenzaal,  was maar liefst tot zijn 44e actief als keeper in het betaald voetbal. Hij begon zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles in Deventer en verdedigde onder andere acht jaar lang het doel bij Vitesse waar hij momenteel al weer vier jaar full time keeperstrainer is. Het ultieme hoogtepunt voor Van der Gouw was natuurlijk zijn zesjarig verblijf bij Manchester United waar hij als tweede keeper werd gehaald maar wel meer dan 60 wedstrijden keepte. Hij stond bijvoorbeeld in 1999 in de basiself in de halve finale  van de Champions League tegen Borussia Dortmund. De finale tegen Bayern München in Camp Nou in Barcelona was er eentje om nooit te vergeten. Bayern stond vijf minuten voor tijd met 1-0 voor en sterspeler Lothar Matthäus kreeg een publiekswissel. President Franz Beckenbauer stapte boven in het stadion vanuit zijn VIP box in de lift om beneden alvast zijn spelers te feliciteren.  Op het moment dat hij de begane grond raakte was ondertussen het onmogelijke gebeurd: Manchester United maakte in een mum van tijd twee doelpunten en won met 2-1. De arrogante Duitsers verloren en Engeland vierde feest. Raimond van der Gouw was erbij.

Heb je zelf in de jeugd wel eens dit soort toernooien gespeeld?

“Ik heb zelf in de jeugd bij FC Twente wel eens meegedaan met toernooien en moet zeggen dat dit meerdaagse toernooien altijd iets speciaals hebben. Het is voor mij de eerste keer dat ik in Groenlo ben en ik ben zeer onder de indruk. Alles is erg professioneel opgezet. Dit was in mijn jeugd toch wel iets anders.”

Kom je zaterdag nog terug in Groenlo?

“Ik ga het wel proberen maar moet ’s middags nog wel een keeperstraining in Arnhem verzorgen. Zondagmiddag spelen we thuis de belangrijke play-off wedstrijd tegen Heerenveen en we hebben 24 uur voor een wedstrijd altijd een groepstraining en een keeperstraining. Een van mijn twee dochters speelt op zaterdag ook hockey en ik wil geen stiefkinderen maken. Ik ga zeker proberen om nog ff een paar wedstrijden in Groenlo mee te pakken!”

Wordt je door veel mensen op straat  nog steeds herkend als de keeper van weleer?

“De jeugd kent me over het algemeen niet maar veel oudere mensen kennen me nog wel van vroegere tijden. Ik kan je ook vertellen dat het in Engeland wel iets anders werkt. Als ik daar ben dan wordt je door iedereen aangeklampt. Daar wordt het voetbal toch wel intenser beleefd.”

Na het interview loopt Van der Gouw Grolman Wim Assink tegen het lijf. Wim zegt: “he Raimond ken je me nog? Ik heb vijfentwintig jaar geleden je huis in Deventer gebouwd!” Van der Gouw kijkt nog eens goed en blijkt Wim inderdaad nog te kennen. Beide heren praten elkaar nog ’s even goed bij.

Raimond van der Gouw: een bijzonder sympathiek en nuchter mens.