Actueel Archief

Jan Kemkens, Hoofd Jeugdscouting FC Twente Voetbalacademie

25-05-2014

‘Leuk om twee Amsterdamse jongens tegen Ajax te zien spelen’

Hij is in de Achterhoek en Twente een bekend gezicht langs de voetbalvelden. Was hij jarenlang trainer in de top van het Oostelijke amateurvoetbal, inmiddels is hij al weer 15 jaar in dienst bij FC Twente als Hoofd Jeugdscouting bij de FC Twente Voetbalacademie. De 68-jarige, in Borculo woonachtige, Kemkens heeft afgelopen vijftien jaar diverse scoutingsfuncties bij FC Twente vervuld. Hij heeft zijn werkgever begin dit jaar echter aangegeven dat hij wil stoppen in de huidige functie, maar graag binnen de scouting van FC Twente actief te willen blijven. Op dit moment is hem nog geen concrete aanbieding gedaan maar heeft hij zelf wel iets in gedachten. ‘Misschien ga ik wel de profscouting doen.’ Zijn ogen glimmen. Kemkens is nog topfit en wil nog graag een nieuwe uitdaging aangaan.

 

Integreren

Dit weekend is voetbaldier Kemkens aandachtig toeschouwer op het Internationale Marveldtoernooi. ‘We hebben echt niet de illusie dat we een speler van Ajax weg kunnen halen, maar we willen wel graag op de hoogte blijven van de vorderingen van de talenten van hun spelers. Als ze dan later eens een keer voorbij komen hebben we ook onze eigen bevindingen. We willen alles weten en zelf zien.’ De Borculoër heeft 35 scouts onder zich in de ‘onderkant’ van de scouting zoals hij zelf aangeeft. In zowel binnen- als buitenland. ‘Dat zijn scouts die de F-, E-, D- en C-spelers scouten, de spelers tot 16 jaar. Zij rapporteren allen aan mij. ‘We scouten vooral in een kring van 60 kilometer rondom Hengelo (Ov) waar we ons trainingscomplex hebben, maar we scouten in geheel Nederland. Zo hebben we dit weekend twee jongens van Zeeburgia uit Amsterdam meegenomen. We hadden ze al gecontracteerd voor volgend jaar als ze bij ons in de B2 komen spelen. Het is leuk om te zien hoe ze zich houden in het groepsproces, hoe ze integreren. Van elke jongen is dat leuk om te zien. Zeker in zo’n prachtweekend als hier in Groenlo. Het gaat immers niet om voetbal alleen. Tegen Ajax hebben ze allebei even meegedaan. Leuk om twee Amsterdamse jongens tegen Ajax te zien spelen,’ geniet Kemkens. ‘Ze hebben wel een beetje moeite met aanpassen nog, maar dat is niet vreemd natuurlijk. Het blijft een grote stap.’ Waarom de Amsterdamse jongens voor FC Twente kiezen terwijl ze ook aanbiedingen hadden van Heerenveen, maar ook van AZ, uit het dichterbij gelegen Alkmaar, is Kemkens helder. ‘We hebben ze gewoon een goed verhaal gepresenteerd, ze meegenomen naar de gastgezinnen waar ze gaan verblijven. We volgen alles op de voet van de jongens. Hoe ze het op school doen, in de gastgezinnen, niet alleen met voetbal alleen. Dat kun je goed zien aan een jongen als Promes, die ook in een dip heeft gezeten. Iedere speler heeft een golfbeweging met pieken en dalen.’  De ontwikkeling van spelers als mens is belangrijk bij FC Twente. ‘Onlangs hadden we met de D1 nog een toernooi in Rome gehad. Dan worden er ook culturele uitstapjes ondernomen.’

 

Grolspelers

In de D1 van FC Twente ook 2 spelers van sv Grol in de gelederen, die 2 jaar geleden de overstap maakten vanuit ‘de gouden lichting’, de E1, naar de Twentse BVO. Kemkens geeft hoog op over beide jongens. ‘Vandaag (zaterdag, red) hebben ze tegen Feyenoord gespeeld. Ik heb al gehoord dat Jules ontzettend goed geweest moet zijn. Die kun je overal neerzetten. Daan is een echte afmaker. Ja, de jongens doen het goed. Ze zijn door, dat betekent dat Twente tevreden over ze is.’ Volgend jaar een thuiswedstrijd voor de jonge Grollenaren die nog steeds elk weekend op ‘hun’ sportpark komen met vriendjes en oud-ploeggenoten. ‘We vinden het ontzettend belangrijk dat ze bij de eigen club blijven komen.’ Over het toernooi is Kemkens eveneens een en al lof. ‘Het is fantastisch wat hier gebeurt. Elk jaar sta ik weer verbluft te kijken. Het is super georganiseerd. Het is mooi dat je zo’n hoog niveau behaald hebt met het toernooi, maar het is belangrijk en knap dat zo in stand te houden.’ 

 

Go Ahead Eagles

Kemkens is zichtbaar teleurgesteld als hij vertelt dat de wegen zich tussen Go Ahead Eagles en FC Twente gaan scheiden na dit seizoen, op het gebied van opleiding. ‘Ze zeggen dit nu zelf te kunnen doen, terwijl ze vijf jaar geleden nog bijna op de knieën bij ons kwamen. We hebben zelf wel de 20 grootste talenten meegnomen naar Hengelo. FC Twente Twello stopt dan met ingang van aankomend jaar.’ Kemkens heeft een drukke zaterdag. Naast het toernooi Groenlo gaat hij tussendoor ‘even’ op en neer naar Oldenzaal om daar op een toernooi van Quick een kijkje te nemen. Alles voor het voetbal.   


Aftermovie 2019 door eDroneVideo

FC Barcelona winnaar 30e Internationaal Marveldtoernooi

Na een rustige start was het al snel weer erg druk op de zondag, de finaledag van het Internationaal Marveldtoernooi, evenals de voorgaande twee dagen. Dit mede door het fantastische voetbalweer tijdens het toernooi. Het voetbal was net als voorgaande jaren van erg hoog niveau. Met teams uit zoveel verschillende landen was het prachtig de verschillende speelstijlen te zien en te kunnen vergelijken.

Stichting Huntington Oost Achterhoek

“Het is een prachtig toernooi, op een prachtige accommodatie, en zo’n perfecte organisatie. Echt top!”

Overal zitten ze

Ze zijn met ruim 320 in getal overal te vinden op en om Sportpark Den Elshof. Onze vrijwilligers. De motor van ons toernooi. Onmisbaar. Velen zijn zichtbaar, maar nog veel meer van hen zijn onzichtbaar. Zoals de keukencrew die geen wedstrijd ziet. In alle hoeken en gaten zijn te vinden op het sportpark. Geen ruimte wordt onbenut gelaten. Chapeau!

Gaston Taument: het ultieme Feyenoordgevoel

Oud profvoetballer Gaston Taument loopt al een aantal Jaren mee in de voetbalwereld. Taument speelde jarenlang bij Feyenoord maar werd in 1995 door Louis van Gaal persoonlijk gebeld of hij voor Ajax wilde voetballen.

404 Pagina niet gevonden

Helaas kunnen we de door u opgevraagde pagina niet vinden. Klik hier als u naar de homepage wilt.
404 Page not found

Unfortunately the requested page is not found. Click here to return to the homepage.