Actueel Archief

Een interview met Claudia Escamilla Gomez, begeleider van Chivas Guadalajara

25-05-2014

Voor het eerst in de geschiedenis neemt de Mexicaanse club Chivas Guadalajara deel aan het Marveldtoernooi. Claudia Escamilla Gomez, afkomstig uit Mexico en sinds enkele jaren woonachtig in Neede, begeleidt samen met Ben Hoijtink dit Mexicaanse team.

1. Hoe ben je bij het Marveldtoernooi terecht gekomen?

“Jan Schut, de oom van mijn man Derek, heeft mij vier jaar geleden gevraagd of ik als tolk/begeleider wilde fungeren van het team van Real Madrid, samen met Rinus Meulenbeek. Omdat ik van oorsprong uit Mexico kom en ook andere vreemde talen spreek, ben ik vorig jaar wederom benaderd, maar toen als begeleider van het Japanse team Kashiwa Reysol, samen met Ben Hoijtink”.

Claudia

 

2. Dit jaar ben je begeleider/tolk van het team Chivas Guadalajara. Hoe ervaar je dit?

“Ik vind het een voorrecht om vrijwilliger te mogen zijn en een team te mogen begeleiden. Het is een mooie kans om de sterren van de toekomst te zien. Ik ben zelf ook een voetballiefhebber. In Mexico is voetbal zeer populair. Op de basisschool en de Universiteit heb ik zelf ook gevoetbald, maar mijn moeder wist daar niets van, want in Mexico horen meisjes niet te voetballen”.

 

3. Wat vinden de jongens en begeleiding van Chivas Guadalajara van het toernooi?

“Het toernooi is goed georganiseerd en de voetballende clubs hebben een hoog niveau. Enkele spelers van Chivas hebben al eens meegedaan aan een internationaal toernooi in Spanje, waarbij ze in de kwartfinale werden uitgeschakeld tegen Barcelona. De spelers vinden dit een enorme belevenis en verbazen zich erover dat er zoveel vrijwilligers in touw zijn om dit toernooi te doen slagen. Wel zijn de spelers van Chivas enigszins teleurgesteld over hun eigen voetbalprestaties. Met uitzondering van de wedstrijden tegen Grol en Fluminense hebben ze alles verloren. Ze gaan ervan uit dat ze zondag nog een kans maken om een wedstrijd te winnen”.  

 

4. Hoe ziet in Mexico het leven van de spelers van Chivas Guadalajara eruit?

“De jongens trainen iedere dag op het sportcomplex en volgen daar ook een opleiding (Educare). Het is van belang dat de jongens goede cijfers halen op school, anders krijgen zij strafpunten en mogen zij niet voetballen. De jongens die niet uit Guadalajara komen, hebben een eigen kamertje binnen het complex. De andere jongens gaan ’s avonds weer gewoon naar huis”.

 

5. Wat vinden de jongens van het leven hier?

“De jongens vinden het eten een beetje te flauw. Ze hebben mij gevraagd om extra chilipepers mee te nemen. De Nederlandse hagelslag is toch wel favoriet. De jongens doen dit niet op brood, maar over de cornflakes en in de melk”.

 

6. Hoe ervaren de jongens het verblijf op Marveld Recreatie?

“De jongens vinden het geweldig! Het is een mooi park met goede faciliteiten.”

 

7. Wat zijn je voorspellingen voor het WK 2014?

“Ik denk dat Nederland wel een goede kans maakt, maar ook Spanje heeft een sterk team. Uiteindelijk denk ik toch dat Brazilië het WK gaat winnen. Hun team is niet zo sterk, maar ze spelen ‘thuis’ en met hun hart”.