Actueel Archief

Atlético Paranaense uit Brazilië wint 24e Internationale Marveld Toernooi voor C-junioren.

26-05-2013

Het was de eerste keer dat een Zuid Amerikaans team actief was op het Marveld Toernooi en meteen namen zij de begeerde Toernooi beker al mee. Nadat zij deze week al een ander jeugdtoernooi wonnen liet Atlético Parnaense uit Brazilë ook in Groenlo zien over voetbalkwaliteiten te beschikken. Zij namen het in de finale op tegen het Franse Paris Saint Germain.

Sinds enkele jaren verbindt het Marveld Toernooi zich aan een goed doel. Dit jaar werd er op diverse manieren geld ingezameld voor Kika, het fonds tegen kinderkanker. Tijdens de prijsuitreiking mocht mevrouw Wijhe namens KiKa de cheque in ontvangst nemen. De cheque met het prachtige bedrag van € 2.485,20 werd haar door Monique Hengeveld en Anke Penterman overhandigd.

Ook deze 24 editie van het Internationale Marveld Toernooi voor C-junioren is geslaagd te noemen. Uit maar liefst vier continenten kwamen ploegen naar Groenlo om met mooi en verzorgd voetbal de bezoekers te vermaken. Er was overal gezelligheid en ook het weer deed haar best. Aan het begin van de week waren de voorspellingen nog zo slecht maar dat viel allemaal reuze mee. Op de vrijdag en zaterdag scheen zelfs regelmatig de zon en stroomde het park vol met enthousiaste bezoekers. Weliswaar was de wind op de zondag een beetje fris en viel er af en toe een druppel water, maar de grote regenbuien bleven uit.   

Naast de toernooiwinst zijn er nog andere aantrekkelijke prijzen te winnen. Zo wordt er veel waarde gehecht aan de Fair Play Cub, waarbij teams worden beoordeeld op sportief gedrag zowel op als buiten de velden. Peter van Dongen, hoofd arbritagezaken  mocht dit jaar het Engelse Manchester United naar voren roepen om de prijs op te halen.
Voor het eigen team van Grol zijn er twee bijzondere prijzen. Grol voorzitter Hans Scheinck riep Nick Jansen uit tot meest waardevolle speler van de s.v. Grol vanwege zijn passie en beleving in het spel en het feit dat hij een voorbeeld is dat met raad en daad zijn teamgenoten bijstaat. De aanmoedigingsprijs ging naar Ole Walterbos. Als jonge speler heeft hij zich gedurende het toernooi tot een vaste waarde in de ploeg ontwikkeld.

Fair Play Cup Manchester United  Nick Jansen  Ole Walterbos

Maar liefst drie voetballers mochten zich topscorer noemen. Zowel Odsonne Edouard van Paris Saint-Germain, Marcelo Dos Santos Rosa van Atlético Paranaense als Joey Konings van PSV maakten vier doelpunten dit toernooi.
 

De beste doelman was dit weekend Marco Sebastian Bernal Arellano van Mexico vanwege zijn spectaculaire reddingen en goede reflexen. Omdat hij snel, explosief, gemakkelijk spelend is, goede beslissingen kan maken onder druk en ook nog een fijne teamplayer is ging de bokaal voor de beste speler van het toernooi naar Nacitamo Ikone van Paris Saint-Germain.

 

Het Nationale team onder 15 van Mexico was een van de nieuwkomers dit jaar. Zij maakten de lange reis niet voor niets. In de groep bezetten zij de tweede positie en uiteindelijk moesten zij het tegen de finalist van vorig jaar, Manchester United opnemen. Met 3-1 wist de Noord Amerikaanse ploeg te winnen van de Engelsen en namen de derde plek in beslag.

Real Madrid en PSV troffen elkaar dit jaar niet alleen in de groepsfase, ook in de wedstrijd om de vijfde en zesde positie in het toernooiklassement stonden de Madrilenen en Eindhovenaren tegenover elkaar. De wedstrijd eindigde in de brilstand en de Spanjaarden wonnen uiteindelijk na penaltys.
Helemaal van de andere kant van de wereld uit het zonnige Japan kwam nieuwkomer Kashiwa Reysol naar Groenlo om met fraai positiespel te laten zien dat Japanners van Nederlands voetbal houden. Het lijkt erop dat ze dit al aardig onder de knie hebben want door van FC Twente  te winnen zijn ze vijfde geworden en hebben hiermee (op PSV na) alle Nederlandse deelnemende ploegen achter zich gelaten.

Dat winst op het Marveld Toernooi niet automatisch betekent dat er dan de  volgende edities altijd in de hoogste regionen wordt gespeeld hebben Ajax en Bayer Leverkusen laten zien. De ene jaargang is wellicht beter dan de andere en soms speelt geluk (of pech) een rol. In ieder geval moest viervoudig toernooiwinnaar Bayer Leverkusen het tegen drievoudig kampioen Ajax opnemen in een wedstrijd om de 10e en negende plek welke de Amsterdamse formatie na het nemen van strafschoppen wist te winnen.  

Het thuis team van Grol bestaande uit eerste en tweedejaars C1 spelers, aangevuld met B1 voetballers gaf zich niet zomaar gewonnen dit toernooi. In de eerste wedstrijden werd telkens gescoord door Hidde Bosch die op dat moment zelfs topscoorder van het toernooi was. In de wedstrijd om de 11e en 12e plaats tegen Vitesse, die na vele jaren weer was teruggekeerd op dit toernooi ging het zo gelijk op dat penalty’s eraan te pas moesten komen. Uiteindelijk wist de Vitesse doelman de bal een keer uit het net te houden en daarmee bezette de geel-zwarte natie uit Arnhem de 11e positie.

Eindrangschikking:
1. Atletico Paranaense
2. Paris Saint-Germain
3. National Team Mexico
4. Manchester United
5. Real Madrid
6. PSV
7. Kashiwa Reysol
8. FC Twente
9. Ajax
10. Bayer 04 Leverkusen
11. Vitesse
12. s.v. Grol

 

Voor meer foto’s klik hier...