Actueel Archief

PSV laat voor Marveldtoernooi testspeler overvliegen vanuit USA

26-05-2013

Het Marveldtoernooi geniet een hoog aanzien in het Europese jeugdtopvoetbal. Vele Europese topclubs hopen elk jaar weer een uitnodiging te ontvangen voor het prestigieuze jeugdvoetbaltoernooi. De bekendheid en populariteit van het toernooi breidt zich echter ook buiten Europa uit, gezien de deelnemende teams de afgelopen jaren en deze 24e editie. Hoe belangrijk het toernooi is voor de deelnemende teams blijkt deze 24e editie weer eens overduidelijk. PSV liet speciaal voor het Marveldtoernooi een testspeler overvliegen vanuit Amerika.

Christian Pulisic (14), spelend bij Pennsylvania Classics in Hershey, in de staat Pennsylvania. Edwin de Wijs, trainer van PSV C1 en assistent hoofd jeugdopleiding bij PSV, is enthousiast over zijn testspeler die via de staf van Rini de Groot, Hoofd Jeugdscouting bij de Eindhovense Eredivisionist terecht kwam. “Het is de tweede testspeler uit Amerika dit jaar. Met hem hadden we echter problemen met het verkrijgen van een Europees paspoort. Met Christian hebben we dat niet omdat hij zijn grootvader een Kroaat is. Dan levert het verkrijgen van een paspoort minder problemen op.”

Europa

Het Amerikaanse talent kwam maandag aan in Nederland en trainde dinsdag en donderdag mee met de groep, en reisde vrijdag met de groep mee af naar Groenlo, alwaar hij het prima naar zijn zin heeft verteld hij desgevraagd. “Het is erg leuk hier, gezellig in de huisjes, en de jongens in het team zijn erg aardig voor me. Ze betrekken me zowel binnen als buiten het veld overal bij en helpen me mee met het naar mijn zin te hebben hier.”

Zijn favoriete plek is linksbuiten, weet de Wijs. “Maar hij kan ook rechtsbuiten, en we hebben hem al op nummer tien geprobeerd. En wat ik op de trainingen en tot op heden gezien heb van hem is veelbelovend. Zijn kwaliteiten zijn duidelijk zichtbaar. Hij scoorde ook nog eens tegen Grol,”  is zijn mogelijk nieuwe trainer enthousiast. Christian bevestigd de woorden van de Wijs over zijn favoriete positie, met een aanvulling echter. “Ik sta inderdaad het liefst linksbuiten om dan met rechts naar binnen te trekken, want ik ben eigenlijk rechtsbenig maar ik kan ook links.” Ook hij zegt graag naar Eindhoven te komen. “Ik wil graag naar Europa toe,” vertelt het idolaat van Messi zijnde Amerikaanse jeugdvoetbalsler. “Hier is het niveau hoger, is het spel sneller en lichamelijker, en PSV is een mooie club. Ik zie het als een grote uitdaging. ” De Wijs wil het talent graag inlijven, en Christian wil zelf graag naar PSV toekomen, waar hij tot voor kort nog nooit van gehoord had erkent hij. De afgelopen week is hij echter al danig onder de indruk geraakt van het Eindhovense voetbalbolwerk. “Ik hoop zo snel mogelijk naar Eindhoven toe te komen.” De Wijs hoort het met een blije lach aan en hoopt hem het nieuwe seizoen al toe te voegen aan zijn selectie.

Perspectief

De Wijs zegt wederom onder de indruk te zijn van het Marveldtoernooi. “Het is hier zoals altijd top geregeld. Een sterk toernooi wederom met veel weerstand voor de spelers. Dat is zeer positief,” aldus de voormalig profvoetballer bij ondermeer RKC, KV Kortrijk  en De Graafschap. “Het is een toernooi waar je elk jaar weer naar uitziet.” Het is voor PSV het tweede toernooi in 2013. “Met Pasen speelden we op een toernooi in Turkije en er staat begin juni nog een toernooi op de rol in Singapore. In Turkije zijn we tweede geworden. Verloren we in de finale van Dynamo Zagreb.” Over de prestaties op het Marveldtoernooi heeft de Wijs een goed gevoel. “We hebben best wel goed veldspel op de mat gelegd, hebben tien doelpunten gescoord, maar helaas ook onnodig doelpunten weggegeven. In onze poule waren de onderlinge verschillen gering. Je weet echter dat individuele fouten op dit toernooi onmiddellijk afgestraft worden. We hebben net geen halve finale gehaald, maar ik ben ontzettend trots op de groep. Er zitten acht jongens is die volgend jaar weer meegaan naar dit toernooi, dus dat biedt perspectief.”