Actueel Archief

Kaz Kaneko, Japanse duizendpoot

25-05-2013

Het Japanse Kashiwa Reysol verrast dit jaar met een hele ‘Nederlandse’ manier van voetballen. Zo werd op vrijdagavond Ajax bij vlagen al weggespeeld door de Japanners en ook vandaag speelt het in het geel gehulde Kashiwa fraai positiespel.

Het geheim daarachter schuilt in de kleine Kaz Kaneko. De coördinator van het onder 15 team reist de hele wereld over op zoek naar lesmateriaal voor de trainers en geschikte toernooien voor de academie van Kashiwa. Zo kwam hij een paar jaar geleden in contact met de KNVB, van wie hij “coaching courses” kreeg. Die vertaalde hij naar het Japans en een paar jaar later is het resultaat al zichtbaar. “Japanners houden enorm van het Nederlandse voetbal”, meent Kaneko. “Ajax, Feyenoord, maar ook Vitesse en VVV vanwege hun Japanse spelers, zijn bijzonder populair in Japan. Het technische spel van jullie inspireert ons enorm.”

Kaneko werkt zelf niet voor de Kashiwa academie, maar voor het bedrijf JFC inc, dat in heel Oost-Azië kunstgras projecten heeft lopen. “Maar we bouwen ook clubgebouwen en kleedkamers. Eigenlijk hele accommodaties.” Vanwege zijn contacten, raadpleegde Kashiwa de 32-jarige Japanner om hen aan toernooien te helpen. Zo was de amateurtak in maart al eens in Groenlo te gast. “Een heel ander team dan dit”, lacht Kaneko. “Toen verloren we dik van het team van Grol. Maar dat is in Japan heel normaal. Professionele academies, maar ook amateurspelers reizen de hele wereld over om toernooien te spelen. Wie dat betaalt? De ouders.”

Kaneko geniet zichtbaar van alles dat er gebeurt op zo’n toernooi. Een babbeltje hier, een foto daar. En altijd met een brede glimlach boven op zijn twee maten te grote winterjas van de S.V. Grol. “Iedereen vind het hier geweldig. De jongens ook. Het toernooi zelf, maar ook de bungalows. Ze kijken hun ogen uit. Ze hebben alleen nog niet gezwommen, daar waren we nog te druk voor. Dat vonden ze wel jammer.” En het eten? “Oké, laat ik het daar op houden. Wij houden van sushi hè!”

Dan krijgt hij een telefoontje. Pim Verbeek is gearriveerd. De huidige technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond werkte ooit twee termijnen in Japan en is benieuwd hoe het team van trainer Ken Iwase eruit ziet. “Iwase was ooit speler onder Verbeek in zijn tijd bij Omiya Ardija (1998-2000, red.)”, legt Kaneko uit. Dan groet hij een begeleider van Manchester United. "Ken ik van een toernooi in Dallas. Daar schreef ik ook als journalist voor een trainersblaadje in Japan."

En hoe zit het met het Universiteitsteam van Kashiwa dat in september mogelijk in Groenlo komt? “Dat is nog niet duidelijk. In Japan gaan alle opleidingen tot achttien jaar. Daarna gaan ze of naar een profclub of naar een Universiteitsteam. Volgende maand ga ik met ze naar Rusland, naar Kazan. Daar spelen ze de Universiade, de Olympische Spelen voor Universiteitsteams. “Elke twee jaar. Twee jaar geleden wonnen we met het voetbalteam in China. We zullen zien!”