Actueel Archief

Interview coach Manchester United Tommy Martin

24-05-2013

Trainer/coach van Manchester United Tommy Martin (59) viert dit jaar een jubileum. Hij is alweer voor de tiende keer op het Marveld Toernooi. De Hoogste tijd voor een review

Tommy je bent dit jaar voor het tiende jaar op het Marveld Toernooi als c​oach van Manchester United. Voelt het al een beetje als thuiskomen?                                                     “Haha, absoluut. Zo voelt het echt. Alle vriendelijke mensen die hier altijd rondlopen. Het is heel fijn om ze weer te zien. Ik kijk er ook echt naar uit altijd. Aan het begin van het seizoen maken we een programma en een van de eerste dingen die erop komen te staan is het Marveld Toernooi. Met dikke kringen eromheen. Ik merk ook echt dat de voorbereiding steeds relaxter is. Wij kennen het hier, hoeven ons nergens druk om te maken. Twee maanden geleden waren we in China. Dan is het toch maar weer afwachten hoe alles geregeld is en wat je als team kunt verwachten. Dat is hier duidelijk. Altijd top!”

 

Waarom wil United altijd terugkomen op Marveld?
“We zijn altijd enorm vereerd als we weer uitgenodigd worden, laat ik dat voorop stellen. En verder is het heel simpel. Na de Nike Premier Cup is dit gewoon het beste toernooi ter wereld in deze leeftijdsgroep. Het niveau is gigantisch, de spelers zijn stuk voor stuk top die hier komen. Kijk maar eens in het programmaboekje naar alle namen die hier hebben geschitterd.  Het is een geweldige mogelijkheid voor onze spelers om je te meten met hun leeftijdsgenoten van andere Europese topclubs. Wij spelen relatief weinig toernooien in een jaar, maar deze slaan we nooit over. De verschillende gewoonten en culturen die ze hier tegenkomen maakt ze enorm sterk.”

 

Kun je beschrijven welke naam het toernooi heeft binnen de academie?
“Zoals ik al zei, het toernooi wordt altijd als eerste in het jaarprogramma gezet. Eind mei Marveld, dat is hoe wij er elk jaar naar kijken. Iedereen binnen de academie kent de status van het toernooi. Ik ben zelf eigenlijk coach van het onder 16 team, maar voor Marveld kom ik elk jaar met onder 15 mee. Vier weken voor het toernooi begint komen we dan bij elkaar en schakelen we van competitiemodus naar toernooimodus. Dat betekent in praktijk dat de winnaarsmentaliteit wat meer de nadruk krijgt. Normaal gesproken richten we ons puur en alleen op de individuele ontwikkeling, dat gebeurt in elk jeugdteam. Het interesseert me werkelijk geen moer waar we eindigen in de competitie. Het gaat erom dat we jongens beter maken en hun talent optimaliseren. Maar op zo’n toernooi als dit ligt dat iets anders. Dan willen we presteren.”

 

Je bent hier nu voor de tiende keer. Welke memorabele momenten staan je het meest bij?
“Als ik in grote lijnen terugdenk aan de eerdere edities, dan denk ik altijd meteen aan Danny Welbeck en Tom Cleverley. Beide spelen nu in de hoofdmacht en zijn Engels International. Maar beide spelers hebben ook hier op Marveld gespeeld. Ik zeg het zo nog vaak als ik ze tegenkom. ‘We gaan weer naar Marveld volgende week, weet je nog hoe dat was?’ Dan zijn ze razend enthousiast. Weten nog precies tegen wie ze speelden en met wie.”

 

De finale van vorig jaar was een hoogtepunt?
“Zeker. Dat was ook wel belangrijk voor de ontwikkeling. Dat we konden zien dat we ons steeds meer manifesteerden hier. Het was ook wel prettig om terug in Manchester te kunnen zeggen dat we tweede waren geworden. Dat is wel eens anders geweest. Zo goed hebben we hier lang niet altijd gepresteerd. Daar doen we niet schijnheilig over. Maar als je het hebt over hoogtepunten dan geniet ik echt van spelers die hier rondlopen. Nathan Aké bijvoorbeeld. Nu spelend voor Chelsea, maar je zag meteen dat dat een geweldige spelers ging worden. Net als die spits van Real Madrid. Pozo (José Angel Pozo La Rosa, red.) heette hij geloof ik. Meteen toen ik in Manchester terug kwam heb ik hem aanbevolen. Vlak daarna ging hij naar Manchester City. Zo gaat dat hier. Wij hebben er een op het oog, City gaat ermee vandoor, haha.”

Wat ook ruim tien jaar geleden is, is de komst van René Meulensteen in de academie van United. Wat is er sindsdien allemaal veranderd?
“René kwam binnen als techniektrainer in 2001. Dus vooral de technische bagage van onze jeugdspelers is vergroot. Hij werkte echt met de allerjongsten. Acht, negen, tien jaar oud. Daarna heeft hij dat ontwikkeld naar een steeds oudere leeftijdscategorie. Maar het is niet zo dat er binnen United een hele revolutie is ontketend sinds zijn komst. Dat individuele werken met de bal deden we daarvoor ook al wel. René heeft er zijn eigen draai aan gegeven.”

 

De tweede plaats van vorig jaar smaakt vanzelfsprekend naar meer. Gaan jullie dit jaar voor de winst?
“Uiteraard willen we dit toernooi heel erg graag winnen. Met dat doel zullen we elk toernooi in gaan. Zoals ik al zei gaan we voor Marveld altijd vier weken van tevoren bij elkaar zitten om ons voor te bereiden. Op een toernooi zijn hele andere dingen belangrijk dan in de competitie. De wedstrijden zijn korter, dus je moet veel dodelijker zijn. Daarnaast weten we hoe belangrijk het is om de eerste wedstrijd te winnen. Zijn kleine dingen, maar het is belangrijk dat dat in de koppies van de jongens zit. En we proberen de jongens natuurlijk ook individueel te prikkelen. Wist je dat er een trofee voor ‘Player of the tournament’ is?, vragen we ze dan. En tegen de keepers zeggen we hetzelfde. Allemaal om hier zo goed mogelijk te presteren.”