Actueel Archief

‘Je moet het vooral zelf leuk vinden om te doen’

03-06-2012

Ze zitten er verlegen bij op de tribune; Luc ten Broeke, Bart Huijskes, Barend Soer, Jelmer Rijkenbarg, Lars de Vries en Quint Veld. Allen zijn ze niet alleen jeugdspeler van sv Grol, maar hanteren zij ook elke zaterdag de fluit om wedstrijdjes te leiden van E- en F-teams van sv Grol.

 

Ze zitten op de tribune in gezelschap van Marveldtoernooi scheidsrechtersbaas Peter van Dongen en de scheidsrechters Kevin Blom en Tom van Sichem. In het kader van een stukje opleiding van de jonge scheidsrechters bekijken ze samen de wedstrijd Feyenoord - USA. Peter van Dongen vertelt enthousiast over het scheidsrechtersvak, in begrijpelijke taal. ‘Dit zijn allemaal helden,' steekt hij de jongens een pluim op de hoed. De jongens zijn een en al oor en stellen vragen, al is het verlegen. ‘Wat is de hoogste score die je ooit gehad hebt, ‘ vraagt Barend aan Kevin Blom. ‘Dat was een 8,9,' antwoordt Blom maar ziet direct aan het gezicht van de vragensteller dat hij dat eigenlijk niet bedoelde. ‘Oh je bedoelde de hoogste uitslag,' lacht Blom terug. ‘Dat was denk ik 24-1 in mijn amateurtijd.'

De jongens genieten van het uurtje met hun idolen. Ze nemen alle tijd voor het jonge korps. Van Dongen zegt ontzettend blij te zijn met de ontwikkeling dat het scheidsrechtersvak steeds serieuzer genomen wordt. ‘Een scheidsrechter heeft meer status gekregen. Je ziet steeds meer dat niet meer alleen teams belangrijk zijn binnen een vereniging, maar ook de eigen scheidsrechters. Eerder was het meer van, oh ja, er moet ook nog iemand fluiten. Dat is nu veel beter. Ook aan de kleding wordt aandacht besteed. Een goede zaak.'

Scheidsrechtersles

Voorbeelden

Als de wedstrijd iets grimmiger lijkt te gaan worden is het volgens Blom zaak om het kort te houden. Karel van den Heuvel die de wedstrijd leidt treed dan ook resoluut op, en is duidelijk. ‘Wegwezen', roept hij en het werkt. Blom vraagt aan de jongens of het goed was wat van den Heuvel deed. ‘De jongens weten het eigenlijk niet. Blom legt uit dat het uitstekend is hoe zijn collega zojuist handelde. ‘Denk je dat het zou werken als je heel aardig vraagt, zou je asjeblieft aan de kant willen gaan?. Denk het niet hè?.' De jongens zijn het met hem eens. ‘Persoonlijkheid is heel erg belangrijk. Daar kun je soms al dingen mee oplossen,' vult Blom aan.

scheidsrechter trui 1 Scheidsrechter trui 2

Dan ziet van Dongen dat de scheidsrechter de zelfde kleur shirt draagt als de doelman van het team van USA. ‘Is dit een goede zaak jongens?,' vraagt hij aan het jonge keurkorps. ‘Eigenlijk niet, toch?,' zegt Luc schuchter. ‘Eigenlijk had hij een andere kleur shirt aan moeten doen. Dat is nu een kwestie van een stukje voorbereiding. Dat is heel erg belangrijk. Loop voorafgaande aan de wedstrijd even de kleedkamer in van de teams en je weet wat de spelers dragen.

' Dan vragen enkele jongens op de tribune, naast Blom gezeten, wat deze er van vindt dat De Graafschap gedegradeerd is. ‘De Graafschap is een mooie club. Een mooi stadion, een goed publiek maar het voetbal was niet erg best dit jaar,' antwoordt Blom. Als de wedstrijd afgelopen is mogen ze met van Dongen mee naar van den Heuvel om met hem de wedstrijd na te bespreken en vragen te stellen. Blom geeft zijn jonge collega's nog even een belangrijk advies. ‘Het belangrijkste aan fluiten is; je moet het vooral zelf leuk vinden om te doen.'


Aftermovie 2019 door eDroneVideo

FC Barcelona winnaar 30e Internationaal Marveldtoernooi

Na een rustige start was het al snel weer erg druk op de zondag, de finaledag van het Internationaal Marveldtoernooi, evenals de voorgaande twee dagen. Dit mede door het fantastische voetbalweer tijdens het toernooi. Het voetbal was net als voorgaande jaren van erg hoog niveau. Met teams uit zoveel verschillende landen was het prachtig de verschillende speelstijlen te zien en te kunnen vergelijken.

Stichting Huntington Oost Achterhoek

“Het is een prachtig toernooi, op een prachtige accommodatie, en zo’n perfecte organisatie. Echt top!”

Overal zitten ze

Ze zijn met ruim 320 in getal overal te vinden op en om Sportpark Den Elshof. Onze vrijwilligers. De motor van ons toernooi. Onmisbaar. Velen zijn zichtbaar, maar nog veel meer van hen zijn onzichtbaar. Zoals de keukencrew die geen wedstrijd ziet. In alle hoeken en gaten zijn te vinden op het sportpark. Geen ruimte wordt onbenut gelaten. Chapeau!

Gaston Taument: het ultieme Feyenoordgevoel

Oud profvoetballer Gaston Taument loopt al een aantal Jaren mee in de voetbalwereld. Taument speelde jarenlang bij Feyenoord maar werd in 1995 door Louis van Gaal persoonlijk gebeld of hij voor Ajax wilde voetballen.

404 Pagina niet gevonden

Helaas kunnen we de door u opgevraagde pagina niet vinden. Klik hier als u naar de homepage wilt.
404 Page not found

Unfortunately the requested page is not found. Click here to return to the homepage.