Actueel Archief

“Ik ben een echt gezelligheidsmens”

02-06-2012

René Meulensteen werkt dagelijks met wereldsterren als Rooney, Nani, Young en Vidic. De veldtrainer van Manchester United is dit weekend in Groenlo, waar hij donderdag een prachtig kijkje in zijn eigen keuken gaf. Toch is de Brabander een hele normale en benaderbare man gebleven, die houdt van een grapje en een drankje.

Je vertelde tijdens de sponsoravond donderdag dat het Marveld Toernooi in Manchester een groot aanzien geniet.
"Absoluut. Ik kan het heel simpel stellen: er is geen ander toernooi waar een jeugdteam van Manchester United al tien jaar onafgebroken komt. Dit is een geweldig moment van onze jongens. Ze komen te spelen tegen hele andere teams. Andere systemen, fysiek sterkere jongens. Het is een echt testmoment. Als ze terugkomen in Manchester komt hun ware aard ook naar boven. In de competitie winnen ze misschien negen van de tien wedstrijden, dat is nu heel anders. Het gaat hier sneller, in de tweede of derde versnelling. Situaties zijn heel anders. Je komt onder druk te staan. Het is interessant om te zien hoe de jongens op die verschillende situaties reageren. En behalve dat het voor de ontwikkeling van de jongens heel goed is, is het natuurlijk een geweldig toernooi. Dat hoor ik iedere keer weer van de trainers die meegaan. Goede organisatie, geweldige accommodatie en het verblijf in de huisjes is altijd perfect. Dat zie je nergens. We gaan naar veel toernooien met de jeugdteams. De Med Cup in Barcelona is een mooi toernooi, de Nike-cup natuurlijk, we gaan naar toernooien in Frankrijk, Duitsland, noem maar op.
"We werken in Engeland wel met een andere leeftijdsgrens. Bij jullie is de grens 1 januari, bij ons is dat 1 juli. Dat zie je op het Marveld Toernooi altijd heel goed terug. Is de derde plek onze beste prestatie ja? Wist ik niet, maar daar heb je het al. We spelen altijd tegen jongens die net iets ouder zijn, net iets verder zijn en dus ook net iets groter.
"Ik ben nu natuurlijk al een paar jaar bij het eerste en daar gaat ontzettend veel tijd in zitten. Erg intensief en het gaat allemaal pijlsnel. En dan heb ik het nog niet eens over het reizen. Maar ik probeer de jeugdafdeling natuurlijk zo goed mogelijk te volgen, ik heb er toch ruim zes jaar dagelijks gewerkt. Mijn zoon Melle van twaalf speelt in onder 13, dat is een lichting jonger dan deze jongens en die breng ik waar mogelijk altijd naar de training. Dan blijf je wel even kijken."

Meulensteen

Hoe is het eigenlijk met Kenji Gorré, zoon van oud-prof Dean Gorré. Vorige week nog zagen we hem slalommend in actie namens de Suriprofs. Die speelde hier een aantal jaar geleden ook.
"Met Kenji gaat het hartstikke goed. Hij heeft zich prima doorontwikkeld de laatste jaren. Een echte buitenspeler, hoewel hij, vind ik, de absolute explosiviteit mist. Ik heb met hem gewerkt toen hij negen, tien jaar oud was. Maar geloof mij, als je al zo lang in de opleiding rondloopt en je zit er op je achttiende nog, dan is een profcarrière verzekerd. Die komt er wel."

Jij bent je trainersloopbaan heel langzaam begonnen. Je ging begin jaren negentig naar Qatar en met name in Manchester heb je jezelf heel langzaam opgewerkt. Vind je dat oud-profs te snel hoofdtrainer worden?
"Je hebt natuurlijk twee categorieën trainers. Je hebt de grote namen als Johan Cruijff, Ruud Gullit, Marco van Basten en je hebt de trainers zoals ik. De grote namen krijgen vaak meteen de kans ergens aan de slag te gaan. Ik heb noodgedwongen natuurlijk voor de weg der geleidelijkheid gekozen. En feit is wel dat je gewoon een hele goede basis legt. Je maakt continu kleine stapjes en continu komen er lagen kennis en ervaring bij op. Toen ik zestien jaar was trainde ik al met zeven jarigen bij mijn amateurclub. Daarna heb ik telkens kleine stappen gemaakt. De grootste en belangrijkste is natuurlijk de stap naar Qatar geweest, als assistent van Wiel Coerver. De methode van Coerver is mijn rode draad geworden. Door samen te werken met Wiel heb ik geleerd zijn aanpak begrijpelijk te maken voor iedereen. Ik heb hard gewerkt om die aanpak te kunnen vertalen naar de jeugd, maar ook naar jong volwassenen en volwassenen. Dus of ik het zou aanraden weet ik niet, ik weet wel dat ik nu een enorme bagage aan kennis heb."

rene-alex

Na successen in Qatar (Meulensteen won met Al Ittihad de Arab Cup, de Arabische Champions League) als hoofdcoach ging je in 2006 in op een aanbod van het Deense Brondby. Dat liep faliekant mis. Wat is het belangrijkste dat je daarvan hebt geleerd?
"Dat je altijd je eigen groep mensen om je heen moet hebben. Dat je je eigen staf moet samenstellen. Mensen die precies hetzelfde idee voor ogen hebben, die dezelfde kant op willen met die groep. Dat was daar niet mogelijk. Zij hadden niet dezelfde visie als ik. Dan wordt het al heel lastig. In Kopenhagen waren er drie factoren die ervoor zorgden dat we na een half jaar afscheid van elkaar hebben genomen. Ten eerste de technische staf, dat heb ik net uitgelegd. Zorg ervoor dat je altijd je eigen mensen om je heen hebt. Ten tweede de organisatie. Daar was voorzitter Per Bjerregaard al jarenlang de grote man. Onder zijn leiding had Brondby grote successen beleefd. Voornamelijk in de jaren tachtig. Maar, in die prestatiecurve zat al tijdenlang een dalende lijn. Op die successen heeft men te lang geteerd. Daarbij kwam dat Per Bjerregaard 51% van de aandelen van de club bezat. Dus als er stemmingen waren, had hij altijd het laatste woord. In de derde plaats had je de 1e elftal. En die groep zat niet goed in elkaar. Je had een paar jonge jongens, dat was prima. Er zat best wat talent. Je had een groep midden twintigers, daar had ik ook geen problemen mee. Maar er zaten ook vier ervaren jongens van ruim in de dertig bij die de dienst uitmaakten. Dat zie je altijd. Een nieuwe koers roept weerstand op bij diegene voor wie de oude situatie het meest gunstige was. Dat zie je met Andre Villas-Boas bij Chelsea, maar ook met bijvoorbeeld Gert-Jan Verbeek bij Feyenoord. Daarbij komt ook nog eens dat die jongens het dikste salaris verdienden. Kortom: daar wilde ik afscheid van nemen. Ook dat heeft me de kop gekost. Gelukkig belde Ferguson dat hij me dolgraag terug wilde. En zoveel slechter ben ik er niet van geworden toch? Sindsdien zit ik bij het eerste elftal. Blijf dus trouw aan je eigen visie en principes en formeer altijd je eigen mensen om je heen."

rene sponsor

Ook jij zit er alweer ruim elf jaar. Ferguson zelfs 25. En dan heb ik het nog niet eens over legendes als Ryan Giggs en Paul Scholes. Wat is het toch dat iedereen het liefst zo lang mogelijk bij United blijft?
"Die voorbeelden karakteriseren deze club. Manchester United heeft natuurlijk een mondiale uitstraling, absolute wereldtop. En toch is het van binnen een hele warme, familiaire club. Er is helemaal niets arrogants in deze club. Het is een club van hard werken en van veel loyaliteit. Door Ferguson is dat natuurlijk alleen maar versterkt. Dat is dat cultuur-historische waar ik het donderdag tijdens de sponsoravond over heb gehad. En die andere pijler, de continuïteit-stabiliteit, zorgt ervoor dat ons niveau al zo lang zo hoog is. Dat is ook een reden dat spelers graag blijven. Voor Giggs en Scholes geldt natuurlijk ook dat ze onvoorwaardelijke passie en liefde voor deze club hebben. Die zie je toch niet in een ander shirt spelen? Er zijn ook spelers die moesten vertrekken, hoor. Voorbeeld is Phil Neville, speelt nu alweer een paar jaar voor Everton. Maar dat vond Phil vreselijk, na al die jaren die die samen met zijn broer in het eerste had gespeeld."

Heb je nog wel tijd voor je gezin daar? Volgens mij ben je dag en nacht met voetbal bezig.
"Dat valt erg mee. Ik kan heel goed tijd vrij maken voor mijn gezin. Dat heb ik altijd gekund, waar ik ook was. Dat vind ik ook heel belangrijk. Als ik thuis ben met mijn vrouw praat ik zelden over voetbal. Helemaal geen behoefte aan. Dan maak ik het gezellig. Ik ben een echt gezelligheidsmens.  Hou van lachen, plezier maken. Ik leef volgens het motto van Toon Hermans: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Thuis kan ik genieten van hele basale dingen. Lekker wandelen met mijn vrouw of een potje tennissen met mijn zoons. Heerlijk. Dát is iets dat ik ook van het werken met Wiel Coerver heb geleerd. Zo bezeten als hij wil ik nooit zijn. Wiel had niets anders."

meulensteen 3

Steekt het jou niet dat er behalve in de jeugd geen Nederlanders spelen bij United. Zij sluiten toch het best aan bij jouw voetbalopvatting. Hoe zit het met bijvoorbeeld Wesley Sneijder?
"Nu moet ik altijd oppassen wat ik zeg. Noem ik namen dan zit de Engelse pers erboven op. Maar Sneijder was een paar jaar geleden heel concreet. Net alles gewonnen met Inter, klaar voor een nieuwe uitdaging en bij ons was hij de missing link op nummer tien. Maar hij bleef. Afellay is ook zo'n speler. Zou heel goed bij ons passen. Maar hij ging naar Barcelona."
"Wie we wel binnen hebben is Shinji Kagawa, van Borussia Dortmund. Ik kreeg dit jaar tot vijf keer toe tips om hem te bekijken. Besloot uiteindelijk het toch maar te doen. Geweldige voetballer. Ik ben meteen naar Ferguson toegestapt en heb gezegd: hier heb je een videoband, ga deze speler eens bekijken. Ook Ferguson was meteen om. Die jongen heeft alles. Geweldige dribbel, oog voor de ruimte, goede loopactie zonder bal, maar ook in staat om zelf een doelpunt te maken."

meulensteen clinic klein 1 Meulensteen clinic klein2

Tot slot, voor onze eigen vereniging. Stel je bent hoofd-jeugdopleiding van een amateurclub als SV Grol. Hoe zou de organisatie eruit zien?
"Dan heb je te maken met jongens van zes tot achttien jaar. De zes kwaliteiten die ik hanteer: kwaliteit, hard werken, teamwork, wedstrijdplan, winnaarsmentaliteit en scorend vermogen, moet je zo goed mogelijk navigeren binnen je vereniging. Die strategie moet je zo goed mogelijk invullen. Daarnaast moet je jezelf een aantal zaken afvragen. Hoe belangrijk is je vlaggenschip, je eerste elftal. En wat doe je met talentvolle spelers? Leid je die op voor een BVO of om zelf te houden? Een ander belangrijk element is natuurlijk plezier. Dat mag nooit ontbreken of ondergesneeuwd raken. Je moet kinderen op hun eigen niveau stimuleren. Jullie zijn een grote vereniging, hebben bijvoorbeeld meerdere D-elftallen. Dat is goed, dan kun je op die leeftijd al doorselecteren. En dan moet je altijd op de beste jeugdelftallen de beste trainers zetten.
"Stel een technisch comité op dat een hele duidelijke visie heeft. Dat door de gehele jeugd die lijnen duidelijk zijn en zichtbaar worden. Een voorbeeld is een team uit 's Gravenzande. Tien jeugdtrainers zijn bij mij op de cursus geweest. Tien binnen één vereniging. Dan heb je binnen de hele club een lijn die overal terugkomt. Het werkt echt, die club heeft stappen gemaakt. En men zegt altijd communicatie. Is ook ontzettend belangrijk, zorg dat je je visie kunt overbrengen. Maar het belangrijkst is de inhoud: wat doe je met die jongens op het veld en hoe vaak?"