Actueel Archief

Karel Brokken: “Wij zijn de enige in Ghana die de ware leeftijd serieus nemen.”

02-06-2012

Tot grote teleurstelling van de spelers van Feyenoord Ghana werd ze vanochtend medegedeeld dat ze de toernooiwinst op hun buik kunnen schrijven. Een aantal spelers zijn geboren in 1996, waar dit maximaal het geboortejaar 1997 mag zijn.

Directeur van de academy in Accra Karel Brokken vindt dat zijn ploeg het slachtoffer van eerlijkheid is geworden. "Als we hadden gewild konden we ook gewoon 1997 op het formulier zetten, dan was er niets aan de hand. De paspoorten worden niet gecontroleerd. Ik ben me er totaal niet van bewust geweest. Zoveel keuze heb ik ook niet in Ghana. Daarbij komt dat de jongens sowieso een grote fysieke achterstand hebben. Het is voor ons gebruiken een paar jongens van een jaar ouder mee te nemen. Dat deden we in 2004 en ook vorige week bij een toernooi in Maarssen was het geen probleem. Ik begrijp de organisatie ook wel, die kunnen niet anders. Die moeten een standpunt innemen. Achteraf neem ik het mezelf natuurlijk kwalijk. Ik ging ervan uit dat dat gedoogbeleid er nog was."

Karel Brokken

Die klap kwam hard aan bij de jongens:  Brokken: "Dit toernooi is voor de jongens het hoogtepunt van het jaar. Hier leven ze maandenlang naartoe. Ik heb geprobeerd het ze uit te leggen, dat er iets is misgegaan, maar dat valt zwaar. Nu spelen we het toernooi gewoon uit, gaan we lekker voetballen. Het plezier en de ervaring is het belangrijkst. Dat zag je net ook bij de 2-0 tegen Manchester United. Die goal werd uitbundig gevierd. Mooi die ontlading."

Enquêtes
Die leeftijdsgrens. Het zal altijd blijven kleven aan het Afrikaanse voetbal. Want het gebeurt, nog steeds, vaak genoeg dat teams bewust oudere spelers opstellen in jeugdteams. Goed voor de ouders, goed voor de opleiding en goed voor de jongens zelf, denkt Brokken. Toch gaat dat bij Feyenoord Ghana helemaal anders. "Wij zijn de enige hier die de ware leeftijd serieus nemen. We schakelen daar zelfs de ambassade voor in. Die voeren enquêtes uit. Wij vinden het belangrijk om te weten. Maar het is natuurlijk wel een nadeel voor de spelers. Die maken geen schijn van kans in de nationale jeugdteams. Die jongens van onder 17 zijn allemaal 23 jaar. En het team dat wereldkampioen is geworden? Die waren echt geen onder 20. Kan ik enorm kwaad om worden. In de andere academies hier, zoals die van Red Bull, hebben ze daar ook lak aan. We worden gestraft voor onze eerlijkheid."

Ghana

Gyan en Kalou

Brokken kwam in 1985 voor het eerst in Afrika. Hij is er eigenlijk nooit meer weggegaan. Als spelersmakelaar haalde hij verschillende spelers naar Europa. Christian Gyan en Bonaventure Kalou bracht hij naar Feyenoord. In die hoedanigheid leerde hij Jorien van den Herik kennen. Eind jaren '90 vertrokken ze samen naar Ivoorkust en zagen bij de professionele club ASEC Abidjan een goed voorbeeld van een goed georganiseerde academy. Ze vertrokken naar Ghana en richtten de Feyenoord Fetteh Football Academy op. De laatste jaren heeft Feyenoord zich financieel teruggetrokken en levert het louter nog technische ondersteuning.

De academy is overgenomen door de familie Wientjes. "Daarin heeft mevrouw Wientjes een grote rol gespeeld", legt Brokken uit. "Die vond het geweldig hoe wij met de lokale jongens bezig waren. Die verdienen ook een kans. We zijn niet alleen een academy die spelers wil verkopen, we hebben natuurlijk ook een sociaal-maatschappelijke functie. Daar ligt voor ons een grote taak. De technische ondersteuning is vooral voor de trainers. Zij mogen elk jaar drie weken naar Rotterdam voor een stage. En de naam blijft natuurlijk. Dat is een label in Ghana. De Feyenoord-academy is de beste die er is."

Ghana- Olympique

Grote stap
Wie kritisch naar de aflevering van talent kijkt, moet constateren dat er eigenlijk nooit een Ghanese speler is doorgebroken in het eerste van Feyenoord. Volgens de directeur is dat ook ontzettend lastig. "De stap naar het eerste van een Europees team is heel groot. Het beste voor die jongens is dat ze eerst bij een kleine club kunnen aarden. Excelsior bijvoorbeeld. Maar welk probleem komt er dan bij kijken? De minimumlonen in Nederland voor niet-Europeanen zijn gigantisch: 250.000 euro voor iemand onder twintig jaar en zelfs 500.000 voor iemand die ouder is. Dan moet je wel heel zeker zijn van een speler. Voor een miljoen euro neem je niet even twee jaar de gok met iemand."

Brokken noemt Nana Asare als een voorbeeld van een speler die wel is doorgebroken. "Maar die kreeg de kans bij KV Mechelen. Dat is dus een kleinere club. Daar is het minimumloon 80.000 euro. Ook veel, maar te overzien. En we hebben nu Christian Atsu bij FC Porto spelen. Die is door Porto gecontracteerd en weer verhuurd naar een kleinere club. Die droom is er voor ons allemaal, dat merk je echt. Europa is voor de jongens de enige uitweg.