Actueel Archief

Feyenoord Ghana krijgt dansles van klompenboer Nijhuis

31-05-2012

De eerste keer in Nederland, de eerste keer zelfs op een ander continent. De kleine Ghanezen van de Feyenoord Fetteh Football Academy kijken hun ogen uit. In het kader van ‘cultuur snuiven’ bezochten de voetballertjes vanochtend de Klompenfabriek van de familie Nijhuis in Beltrum, waar ze onverwachts zelfs een klein danslesje kregen.

Voor eigenaar Paul Nijhuis is het Marveld Toernooi ieder jaar weer een reden om de poppenkast tevoorschijn te halen. Met handen, voeten en vooral veel enthousiasme en volume legt hij het te gast zijnde team uit wat een klomp is, waar het voor gebruikt wordt en hoe het wordt gemaakt. Vorig jaar was het Franse Auxerre nog te gast, dit jaar zijn het de ‘Little Black Stars' uit Ghana. Voor Nijhuis is het slechts een kleine omschakeling. Vorig jaar haalde hij er een Frans sprekende werknemer bij, nu kan hij het zelf af. Na de stamtaal is Engels immers de tweede taal in Ghana.

klomp

Sleutelhanger
Hij ontvangt de jongens bij de ‘giant klomp' bij de ingang van de fabriek. Om het ijs te breken heeft Nijhuis altijd een leuke verhaaltje paraat. "Deze klomp is van een sterke reus van wel veertien meter lang", zegt hij, terwijl de jongens een kring om de eigenaar heen hebben gevormd. De jongens weten niet zo goed wat ze ermee moeten. "Veertien?", vraagt een klein mannetje vooraan. Nijhuis knikt. "En deze was van een man van maar tien centimeter", zegt hij en hij haalt een oranje sleutelhanger tevoorschijn. Ze schieten in de lach als ze door krijgen dat de olijke klompenboer ze in de maling heeft genomen.

klomp

klomp

Toeristen
Eenmaal binnen is er een moment van herkenning. De tot dan toe openstaande monden van verbazing maken even plaats voor een grote glimlach. Een van de werknemers bij het zaagblok draagt klompen met een groot Feyenoord-logo erop. "Feyenoord", schreeuwt de man met gebalde vuisten en hij draait zich weer om om een vier meter lange boom in acht gelijke stukken de zagen. Hevig fotograferend lopen de jongens verder. Aandachtig blijven ze stil staan bij de verfafdeling. Ze zien rode, blauwe, witte en gele klompen, maar ook klompen met patroontjes erop, waaronder veel bloemen en molens. Wat de jongens al weten over Nederland? "Eigenlijk niets", geven ze toe. "Alleen dat het hier stikt van de toeristen."
 
klomp

Chief
Dan haalt Nijhuis twee grote foto's tevoorschijn. Het zijn Ghanese mannen met klompen aan. "Deze klompen heb ik aan jullie koning gegeven", lacht hij. De jongens kijken wat verbaasd. "Je bedoelt chief", zegt één van de leiders van het team. "We hebben enorm veel chiefs in Ghana. Elk klein dorpje heeft zijn eigen chief. We hebben er meer dan een miljoen!" Nijhuis knikt. "Deze chief heeft 15.000 klompen besteld", zegt hij. "Die gaf hij aan zijn volk in de hoop dat ze op hem zouden stemmen en hij de verkiezingen zou winnen."   

Dancing like Messi
Aan het eind van de rondleiding heeft Nijhuis nog wel een goede tip voor de spelertjes voor het naderende toernooi. "Speel gewoon zoals Messi. Want Messi speelt altijd zo", en de klompenboer doet gekscherend een klein dansje in zijn kantoor. "Hij danst!" De jongens houden het niet meer van het lachen. "Messi is net zo klein als jullie", voegt hij nog toe en de spelertjes krijgen allemaal een oranje sleutelhanger. De jongens hebben op hun beurt een klein bedankje in huis in de vorm van een lied. Luid klappend en zingend zetten ze het kleine kantoortje op zijn kop. "Deze heet Twen B3n Wo Nyankopon", zegt de fysiotherapeut. "Zingen we altijd voor de wedstrijd."

klomp

Trainen
Als blijk van goede opvoeding tikt het kleinste mannetje van de groep Nijhuis nog even aan. Of hij nog iets mag zeggen namens de jongens. Hij wil de man en zijn inmiddels aangeschoven vrouw Jet bedanken en ze hopen dat ze nog eens terug mogen komen. Het knuffelgehalte is hoog en de beide eigenaren zijn zichtbaar geëmotioneerd. Dan is het snel vertrekken en op naar Kaasboerderij Weenink. Trainen hoeven de jongens vandaag niet meer. Dat hebben ze om 07.00 uur vanochtend al gedaan

klomp